На пресконференция по темата "Gemcorp" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че трябва да се направи правителство, техническо или експертно, защото не може да се допусне една седмица да се блокира работата. Във връзка с това предложи да се отложи със седмица гласуването в пленарната зала на промените в Изборния кодекс (ИК), съобщи БТА. Препоръча да се направи крачка назад една седмица, за да се възстанови диалогът.

Тази седмица приетите от правната комисия поправки на второ четене, засягащи най-вече връщането на хартиената бюлетина, доведоха до напрежение в парламента и дори застрашиха кворума за петъчното пленарно заседание.

Бойко Борисов обясни, че не са водени разговори със Стефан Янев за подкрепа на трети мандат, ако той отиде при "Български възход". Първо трябва да се направи документ, около който да се обединят партиите и всяко решение на следващия кабинет да не се подкрепя, ако не е в този план, отбеляза Борисов. По думите му ГЕРБ, като отговорна политическа сила, работели по такъв документ.

Без редовно правителство през зимата нито едно редовно решение не може да се вземе, подчерта Борисов, цитиран от БТА. Този парламент може да работи само с отстъпки, убеден е председателят на ГЕРБ.

Какъв е този панически страх, че някой може да ти вземе флашката, попита Борисов. Той призова депутатите си да се свържат с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" и, ако те все още не са внесли проект за създаване на временна комисия, която да работи по промените в ИК, да станат евентуално и съвносители.

Информирайте и БСП, и ДПС, нямаме желание, нито повод, да се бърза, да се вкарва в сряда този законопроект, каза лидерът на ГЕРБ.

Във връзка с "Gemcorp" (Гемкорп) Борисов каза, че меморандумът между държавата и фирмата не е прекратен и обвини кабинетът на Кирил Петков в манипулации.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова отбеляза, че разполага с документи, които потвърждават тези твърдения. От партията ще искат създаването на временна парламентарна комисия по случая с Gemcorp.

Бившият енергиен министър Делян Добрев добави, че въпросният меморандум представлява заплаха за националната сигурност и затова от ГЕРБ ще сигнализират ДАНС и МВР.

Нарушено е европейското законодателство в областта на обществените поръчки, защото тази фирма е избрана без никакви критерии и условия. Затова ще подадем сигнал и до главна дирекция "Конкуренция" на Европейския комисия, както и до Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, каза още Добрев.

На пресконференцията на ГЕРБ беше засегната и темата "Гемкорп".От ляво надясно: Даниел Митов, Тома Биков, Десислава Трифонова, Делян Добрев

Снимка: БТА

От "Продължаваме Промяната" побързаха да отговорят, че меморандумът с "Gеmcorp" е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. Според ПП повдигането на темата е опит за отклоняване на вниманието от истински важни за хората теми, по които Народното събрание трябва да работи.