Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра парламентарната група на партията във връзка с напрежението в НС заради Изборния кодекс и заключи, че ПП и ДБ само си търсят претекст, за да напуснат парламента и да отиваме на избори. Той ясно повтори от кои промени е готова да се откаже партията, но този път категорично отсече, че отстъпление от връщането на хартиената бюлетина няма да има. И обясни, че такъв ангажимент ГЕРБ-СДС са поели пред избирателите си.

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем, ние няма да се откажем и от машинното гласуване. Но от машините на Мадуро. Искаме същите машини, като в Щатите, да дадат пари, да гласуват и да ги купим", отсече Борисов на брифинг в партийната централа.

И призова за пореден път за диалог и обща среща на политическите сили в НС по Изборния кодекс.

"Направете усилия за последен опит за връщане на здравия разум", обърна се към депутатите си Борисов. "Ние не сме инсталирали машини, които със стотици намирахме по складовете. Флашките в една торба ги разнасяха хората на Бойко Рашков в чужбина. Въобще този въпрос никой не го е повдигал", напомни Борисов, както и за надписите "дневникът е подправен". 

"Машинно гласуване - но такива, каквито са в Щатите, не при Мадуро", каза Борисов. "Хайде да говорим сега за сигурността на кодовете и флашките. Как лъжете с тях. Че мамите, мамите. Че сте дали на частник да ви провежда изборите, дали сте. И аз не съм съгласен", коментира Борисов.

И беше категоричен, че никой не е тръгнал да лишава българите в чужбина от право на глас. 

"Район "Чужбина" значи нищо, но вчера беше промотирано, като все едно забраняваме на българите в чужбина, че няма да гласуват - лъжа, могат да гласуват", възмути се Борисов.

И заключи, че от "Промяната" търсят повод да излязат от НС, за да последват предсрочни избори.

Снимка: БТА

"Според мен те си търсят повод да излязат от парламента, да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим. И Кирил, и Асен го знаят прекрасно това нещо. Знаят го и "Да, България", но са приели тактиката на мълчанието. Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем, ние няма да се откажем и от машинното гласуване", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Ще имаме ли правителство в третия мандат - партиите да отговорят. И ако няма и ще си играем на кворум и без кворум, единственото работещо нещо - парламентът, ще приключи. И отиваме на избори", коментира лидерът на ГЕРБ, като добави, че в този случай е честно да се каже на президента каква е реалността.

Снимка: БТА

Малко след брифинга, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова покани председателите на всички парламентарни групи на среща в 10:30 часа, на която да изяснят един-единствен въпрос - "ще работим ли заедно за българската държава и за българските граждани или отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори". Тя отправи поканата на брифинг в Народното събрание.

Предлагам тази среща да се проведе в председателския кабинет и да има формата на председателски съвет, уточни тя. Ще считам отказа от възможност за последен разговор като отказ изобщо да работи българският парламент, коментира Атанасова и призова към разум.