Граждани в София, Варна и Бургас излязоха на протест срещу промените в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина. 

В столицата протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Те скандираха "мафията вън" и споделиха, че хартиената бюлетина ще върне контролирания вот. Има и засилено полицейско присъствие. В морските градове демонстрациите са пред сградите на местните администрации.

Вижте снимки

При протестиращите в София пък пристигнаха лидерите на ПП и ДБ Кирил Петков и Христо Иванов.

"Първата опорка на Борисов е, че едва ли не тези машини са някакви машини, за които той не знае. Това са машините на Борисов. Според мен българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро Борисов е избрал тези машини. Второто - не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини", но да премахнеш Обществения съвет, да премахнеш всички други неща в средата на нощта", заяви Петков. 

По думите му президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала. 

Демонстрантите блокираха движението пред Народното събрание

Снимка: БТА

Кирил Петков попита в коя нормална държава Изборният кодекс се променя след полунощ. Той предложи в парламента да се създаде временна комисия за промените в изборното законодателство, в която да се проведе дебат. "Тяхната истинска цел не е да има честни избори. Тяхната истинска цел е да подменят вота на българските граждани, да го направят тихо, да го направят в късните часове на деня, но ние няма да им го разрешим", допълни той.

Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев пък покани съпредседателя на ДБ Христо Иванов да говори, тъй като тази битка се води със "съмишленици".

Демокрацията се отстоява всеки ден, от всеки гражданин, от всяко поколение, заяви Христо Иванов от "Демократична България". Според него ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България" се опитват да се върнат на власт. Гражданите няма да си оставят държавата, каза Иванов.

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че протестът тази вечер е единствената причина парламентът да не приеме промените в Изборния кодекс още днес.

При протестиращите пристигна и съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Снимка: БТА

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България"(ДБ) предупредиха "БСП за България", че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала промените в Изборния кодекс.