Според ГЕРБ изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс с реактор от най-ново поколение АР 1000 на американската “Уестингхаус“ противоречи на решението на Народното събрание.

"Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на тока от него на практика повтаря историята с АЕЦ "Белене". Така предложен 7 блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ "Белене". Както всяка инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори", се казва в позицията на ГЕРБ.

Според тях Стойнев е нанесъл удар по държавната защита преди арбитража за "Белене" и това било държавно предателство, което ще струва скъпо на България.

"Странно е, че т.нар. премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от ЕК и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила", казват от партията.

В позицията си ГЕРБ припомня, че "през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписали споразумения за "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3, които заработиха 10 г. по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй".

От ДСБ също коментираха, че "неясната договорка" на Стойнев в САЩ за изграждане на седми реактор изглежда като "американското "Белене" за България".

Според Радан Кънев, скандален е коментарът на енергийния министър, че е възможно страната ни да поеме държавни гаранции, което е на практика държавна помощ без разрешение на ЕК.

Доживяхме социалистически министър да избере западна, американска технология и да изтъкне предимствата й пред източна, заяви председателят на "България за гражданите" Меглена Кунева.

Представители на ДПС припомниха позицията си, че са против изграждане на нови ядрени мощности. 

Избягването на тръжната процедура за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” притеснява. каза по  bTV председателят на областната структура на БСП – Плевен Румен Петков.
Той допусна, че е възможно правителството да е дало мандат на министър Драгомир Стойнев да води преговори с проявилата интерес американска компания „Уестингхаус”.

По повод обвиненията, че "Уестингхаус" е била избрана без конкурс, а с директно договаряне, Стойнев обясни, че в Европа това била нормална процедура при подобни проекти.
По думите му френската компания "Арева" печели почти всички поръчки в ЕС.