Служебният премиер Василики Тану пристигна за час в Солун,за да се запознае с подготовката на бежански лагери в близост до града.

Вероятно правителството има сигурна информация,че бежанците от Турция ще се насочат основно към северна Гърция през сухопътната граница,коментират медиите посещението на премиера.

Тълпа от няколко хиляди мигранти отново се опита да стигне пеша до турско-гръцката граница, но силите за сигурност в Турция са успели да спрат похода им, който е започнал от временния център за настаняване, където се намират от три дни.

Няколкостотин мигранти са в конфликт с полицията от вторник, след като се опитаха да вървят пеша от Истанбул до граничния пункт Пазъркуле край град Одрин.

До петък обаче техният брой е нараснал до няколко хиляди като полицията им е позволила да се придвижат напред, преди да ги спре отново на 14 км. от границата.

По-рано днес губернаторът на провинция Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че няма да се разрешава на мигранти да влизат в съседни или европейски държави без покана от съответната страна.

Все повече мигранти предпочитат да влязат на територията на Гърция през сухопътната граница между двете страни, заради увеличаващите се смъртни случаи на имигранти, използвали морския маршрут между двете държави.

Същевременно отново се влошава положението с пристигащи мигранти на остров Лесбос. За три дни са влезли 7 хиляди.Кметът на острова този път се обърна за помощ към всички- президента на Гърция,Европейската комисия и дори към местните власти на турските райони от отсрещната страна на остров Лесбос.

Кметът предлага свои план за справяне с бежанската вълна и бързото изтегляне на бежанците от острова.Местните жители коментират пред медиите,че се страхуват от бунтове и сблъсъци между имигрантите и групи на националисти. Властите на остров Кос съобщават,че пристигат тези дни повече бежанци,за да използват последните слънчеви дни на есента за преминаване по море.

Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отново е в Атина.Той обсъжда с президента и премиера прилагането на европейския план по приемане и регистрация на пристигащите в Гърция бежанци.

От силната бежанска вълна и настроенията в различните страни на Евросъюза рязко се покачва подкрепата към крайнодясната партия Златна зора,сочат последни проучвания.

България също се подготвя за бежански наплив откъм Турция 


Задействан е план, утвърден от премиера Бойко Борисов, с който започва поетапно разполагане на до 1000 армейски служители по цялата българо-турска граница. Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който даде вчера информация за актуална обстановка по границата.

„Във време с усложнена обстановка по линия на миграционния натиск е задействан и приведен в действие план за общи действия между Гранична полиция и МО, ще бъдат създадени смесени патрули", уточни той.

По-рано военният министър Николай Ненчев заяви, че МО има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда. Допълнителни сили в помощ на Гранична полиция се очаква да бъдат изпратени още днес.