Пръстови отпечатъци на единия от нападателите, които се самовзривиха край стадиона "Стад дьо Франс", съвпадат с тези, взети в Гърция през октомври от мъж със сирийски паспорт на името на Ахмад ал Мохамад, на 25 години, роден в Идлиб. Мъжът е бил регистриран на остров Лерос, близо до бреговете на Турция, на 3 октомври. Той е напуснал Гърция на неизвестна дата и е бил засечен за последен път в Хърватия няколко дни по-късно.

Автентичността на паспорта все още не е установена, се отбелязва в изявление на прокуратурата.

Паспортът може да е фалшива следа, оставена от групировката "Ислямска държава", за да радикализира дебата за миграцията, заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че "Ислямска държава" е известна с оставянето на подобни фалшиви следи, за да политизира и радикализира въпроса за бежанците в Европа. Трябва да бъдем много предпазливи, докато нещата се изяснят", допълни Маас.

Вторият идентифициран терорист е 28-годишният французин Сами Амимур от парижкото предградие Дранси. Той участва в нападението срещу концертната зала "Батаклан" и се взриви. Бил е известен на полицията заради връзките си с терористи, бил е подследствен по дело за тероризъм през 2012 г., а през 2013 г. срещу него е издадена международна заповед за арест, след като се е изплъзнал от наблюдението на властите.

Трима членове на семейството на Амимур са задържани за разпит рано тази сутрин. Един от тях разкрил, че той пътувал до Сирия през 2013 г., съобщи Франс прес.

Френските власти издирват и заподозрян за атентатите в Париж, който е успял да избяга. Публикувано бе изображението на 26-годишния Салах Абдеслам, белгийски гражданин, като се предполага, че е замесен в нападенията. Той е описван като висок 175 см и с кафяви очи. Полицията го е обявила за опасен и предупреждава населението да не го приближава.

Турското разузнаване пък е предупреждавало два пъти френските власти за един от атентаторите в Париж - Омар Мостефаи, който през 2013 г. е влязъл в Турция, но не е получила отговор, съобщи "Хабертюрк".

Мостефаи е влязъл в Турция през 2013 г., но не е бил регистриран при напускане на страната. Името му за първи път е изникнало през декември 2014 г. в рамките на разследване на Турция по искане на Франция спрямо четирима други заподозрени за тероризъм.

Полицейски операции в цяла Франция

Френските власти задържаха 23 души и конфискуваха 31 оръжия при обхватни операции тази нощ в рамките на извънредното положение, обявено след атентатите в Париж, обяви министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от Франс прес и ТАСС.

За последните 48 часа са били поставени под домашен арест общо 104 души, към които силите за сигурност проявяват специален интерес, добави министърът. Извършени са 168 административни обиска.

Сред задържаните има роднини на един от последните идентифицирани терористи, Сали Амимур, който се взриви в зала "Батаклан", съобщи БНР.

Обиските на потенциални ислямисти са извършени едновременно в 19 департамента на страната, включително в Париж и в най-големите градове като Марсилия, Лион, Лил и Тулуза. Конфискувани са и наркотични вещества.

"Това е само началото. Тези действия ще продължат. Отговорът ни ще бъде мащабен и тотален. Тези, които посягат на републиката, ще бъдат задържани и държавата ще бъде непреклонна към тях", подчерта френският вътрешен министър.

По думите на премиера Манюел Валс, в момента 10500 души във Франция са включени в списъка на заподозрените ислямисти

Минута мълчание

Точно на обед Франция притихна за минута мълчание в памет на 129-те жертви на терористичните атаки в Париж. Транспортът в Париж беше спрян, ефирът на Радио Франс също замлъкна.

Френските ученици се събраха в училищните дворове, за да бъдат заедно в минутата за памет. Преди това те бяха приканвани да изразят с рисунки или думи емоциите си от драмата.

Президентът Франсоа Оланд избра Сорбоната за мига на поклонение, придружаван от премиера Манюел Валс и министъра на образованието. Веднага след това на Площада на Републиката в Париж стотици хора запяха Марсилезата.