Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

Предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства.

По-късно ЕС обяви, че не е постигнал съгласие по разпределяне на ключовите постове и отложи решението си за 30 август.

Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство, заяви премиерът.

Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това, добави той.

Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства, уточни Орешарски.

Неофициално се разбра, че постът върховен педставител на ЕС по външната политика е отреден за социалистите, след като те подкрепиха представителя на ЕНП за председател на ЕК. Във връзка с това споразумение най-голям шанс за този пост има италианката Фредерика Могерини.

В отговор на въпрос Орешарски поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи.

Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева.

По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто, заяви Орешарски.

По-логично е редовно правителство да направи номинацията, доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно.

Ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво, коментира премиерът.

По повод срещата си с новоизбрания председател на ЕК Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли.

На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.