Вчера премиерът Пламен Орешарски съобщи, че България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Той обаче не се ангажира с позиция дали тя ще е българското предложение за еврокомисар, макар да го допуска.

Днес Буруджиева коментира пред журналисти, че това не е номинация на БСП, а на ГЕРБ. Според нея дори не боло номинация на Орешарски, просто било нормално един български премиер да застане зад всеки българин.

Според нея е много лошо, когато се "пускат фитилите" на една цяла нация.

"В ЕК нещата зависят от квоти и разпределения. Всички тези приказки за Кристалина Георгиева са лишени от всякакво основание, тъй като външният министър на ЕС е вторият човек след председателя на ЕК. Нелепо е въобще да говорим, че това би могло да бъде дадено на България, при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС", добави Буруджиева по повод Сергей Станишев.

Председателят на парламента Михаил Миков пък отказа да коментира темата за еврокомисаря и възможността Георгиева да стане външен министър на ЕС.

Късно снощи лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за двата ключови поста - председател на Европейския съвет и на върховен представител на ЕС по външната политика. Неофициално се разбра, че постът за представител по външната политика е отреден за социалистите, след като те подкрепиха представителя на ЕНП за председател на ЕК. 

Така шансовете на Георгиева значително намаляват, въпреки че е подкрепена от новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Най-вероятно е да бъде предпочетена кандидатурата на италианката Фредерика Могерини (представител на левицата).

Следващото заседание на ЕС по темата е на 30 август.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че вместо Сергей Станишев, за еврокомисар ще бъде предложен външният министър Кристиан Вигенин.