Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент напълно си е възвърнал контрола, което мисля, че е така, би трябвало да имаме период на относително спокойствие, но вероятно ще има репресии, каза френският държавен глава.

"Мога да си представя, че определен брой военни ще трябва да отговарят за това, което са направили или не са направили", добави той.

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви по-рано, че се надява, че демокрацията в Турция ще оцелее след последиците от опита за метеж.

"Турското население показа голяма зрялост и смелост, като защити институциите си. Франция се надява, че спокойствието ще се върне бързо. Надяваме се, че турската демокрация ще излезе по-силна от този тест и че фундаменталните свободи ще бъдат спазвани напълно", посочи Еро..

Египет възрази срещу призив на ООН за положението в Турция

Съветът за сигурност на ООН не успя да осъди насилието и безредиците в Турция, след като Египет възрази срещу изявление, което призовава всички страни "да уважават демократично избраното правителство на Турция", заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

В подготвеното от САЩ проектоизявление се изразява дълбоко безпокойство във връзка със ситуацията в Турция, страните се призовават да проявят въздържаност и да избягват всякакво насилие и кръвопролитие, като се апелира за бързо слагане на край на кризата и връщане към правовата държава.

Изявлението на 15-членния Съвет трябва да бъде одобрено с консенсус.

Египет обаче възрази срещу формулировката, като заяви, че Съветът не е в позицията да окачествява или определя дали това или което и да било друго правителство е демократично избрано или не.

Съединените щати следят внимателно случващото се в Турция

Съветниците на американския президент Барак Обама го информират за случващото се в Турция. Обама за пореден път е изказал твърдата си подкрепа за демократично избраното цивилно управление на Турция. Той е изразил съжаление за загубата на човешки живот и е подчертал жизненоважната нужда всички в страната да спазват закона и да избягват действия, които биха довели до по-нататъшно насилие и нестабилност.

Държавният департамент предупреди американците за повишена опасност от терористични групи в цяла Турция, и препоръчва да се избягват пътувания до югоизточната част на страната.

Междувременно държавният секретар Джон Кери разговаря с турския си колега – външния министър Мевлют Чавушоглу. Двамата са обсъдили ситуацията и турският първи дипломат е дал ясно да се разбере, че правителството контролира държавните институции. Той също така е благодарил за подкрепата на Съединените щати. Кери е от своя страна е уверил, че Америка е готова да окаже съдействие при разследването на опита за преврат, но е добавил, че "публичните инсинуации или твърдения за каквато и да е роля на Съединените щати в проваления преврат са напълно неверни и вредят на двустранните отношения.“

Държавният секретар в същото време е подчертал значимостта на Турция като съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу ДАЕШ. Желанието на САЩ е ситуацията да не попречи на операциите срещу екстремистите.

По-рано Джон Кери заяви, че Вашингтон ще окаже съдействие на Турция в разследването на проваления преврат и покани Анкара да сподели всякакви доказателства, с които разполага срещу живеещия в САЩ опозиционер Фетуллах Гюлен. 

Анализатори коментираха, че евентуален успешен преврат би създал трудности при продължаване сътрудничеството на този фронт. По-рано висш представител на Пентагона заяви, че събитията не са оказали влияние на въздушните операции срещу "Ислямска държава".

Някои от операциите по принцип се провеждат от база "Инджирлик", за която имаше информации, че е преустановила ударите по нареждане на турските власти след опита за военен преврат в страната.

Канада призова Турция да избягва "колективни наказания" 

Канадският външен министър Стефан Дион прикани днес Анкара да уреди ситуацията след опита за преврат съгласно основните принципи на демокрацията, предаде Франс прес.

Коментирайки пред телевизия "Радио-Канада" телефонен разговор с турския си колега Мевлюд Чавушоглу, Дион отбеляза, че е важно да се избягнат каквито и да било колективни наказания срещу извършителите на опита за държавен преврат.

"Трябва да се прави разграничение, да се гарантира, че изправените пред правосъдието имат шанс да докажат, че са невинни или да защитят своята гледна точка съгласно основните правни норми, които се стремим да спазваме", отбеляза министърът.

Именно демокрацията беше спасена, каза Дион.

По-добре е да се запази демократично избраното правителство, действащите институции, макар и те да трябва да бъдат подобрени. Прибягването до военна сила обаче е абсолютно недопустимо, добави той.