Той посочи, че турският народ е дал най-добрия отговор на "терористите" и добави, че петъчната нощ е "черно петно" за турската демокрация.

Ситуацията в страната е изцяло под контрол, допълни Бинали Йълдъръм.
 
Премиерът призова гражданите тази вечер да се съберат на площадите в градовете в страната.

Турското президентство също призова в Туитър гражданите да останат на улиците и да ги държат под контрол, защото всеки момент може да последва нов опит за преврат.

Турските власти отстраниха 2745 съдии след опита за преврат тази нощ. Това съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП).

Анадолската агенция съобщи, че петима членове на ВССП също са отстранени.

Турските сили за сигурност завършиха операцията срещу пучистите в централата на Генералния щаб на турската армия в Анкара.  Държавната Анадолска агенция съобщи, че всичките военни в Генщаба в Анкара, замесени в опита за преврат, са били задържани. Полицаи от силите за борба с тероризма ще извършат "внимателно претърсване" на централата, предаде още агенцията.

Телевизия НТВ излъчи кадри, на които се вижда задържането на турски полковник и други военни. Видеото показва как те са обискирани от специалните сили, а после някои коленичат на земята с ръце зад главата.

Движението на проповедника Фетхуллах Гюлен „Хизмет“
излезе със заявление, в което отрече да е участвало в провалилия се преврат в Турция, предаде NewEurope.

„Нашият почетен президент Фетхуллах Гюлен винаги е подкрепял демокрацията и настоява, че не е отстъпвал от демокрацията когато и да е било през живота си.“, пише в заявлението.

Хизмет винаги е осъждало военните намеси и е демонстрирало желание за мирно съвместно съществуване, свобода и демокрация, пише още там.

„Това, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвинява „Хизмет“ е неотговорно и притеснително. Надяваме се , че Турция ще преодолее трудностите и ще се възползва като повод за укрепване на демокрацията от този тъжен инцидент“, се казва още в заявлението.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери съобщи, че не е получавал искане за екстрадицията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в самоналожено изгнание в САЩ. Турското правителство заяви, че последователи на Гюлен стоят зад опита за преврат тази нощ, извършен от фракция в армията.

Бивш главнокомандващ ВВС на Турция е главният метежник


Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира. СиЕнЕн-Тюрк информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат.

Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информацията на СиЕнЕн-Тюрк Йозтюрк е дал нареждане в 22 часа снощи за започването на операцията на пучистите в Анкара.

Турция поиска Гърция да й върне осемте избягали пучисти


Турция поиска от Гърция да екстрадира осемте участници в пуча, които избягаха в съседната страна.

По-рано днес турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия в град Александропулис. Всички са поискали политическо убежище в Гърция.

"Поискахме от Гърция да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели", заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по телевизия Хабер Тюрк.

Гръцкото правителство заяви, че турският хеликоптер Блекхок, с който осемте турски военни избягаха в Гърция ще бъде върнат "възможно най-скоро".

Същевременно Атина ще проучи искането на турската страна за екстрадиция на военните, които в момента са задържани, посочи говорителката на правителството Олга Геровасили.

"Що се отнася до осемте военни, ще следваме процедурите на международното право. Ние обаче много внимателно разглеждаме факта, че (турските военни) са обвинени в своята страна за нарушаване на конституционния ред и опит за премахване на демокрацията", добави тя.

Гръцката полиция съобщи, че арестуваните са двама майори, четирима капитани и двама сержанти първи ранг. Според турски източници групата се състои от двама майори, капитан и петима редници.

Хиляди се събраха в подкрепа на Ердоган в Берлин и Виена


Няколко хиляди души се събраха в Берлин и Виена рано тази сутрин, за да протестират срещу опита за преврат в Турция и да покажат подкрепата си за правителството, предадоха ДПА и БТА.  

Както в Германия, така и в Австрия има многобройни турски общности, а управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган поддържа тесни връзки с тези общности.

Около 3000 души се събраха пред турското посолство в Берлин, като развяваха турски знамена и носеха фланели с надпис "Турция".

"Тук не става дума за политика, а за подкрепа на страната", каза един от участниците.

Демонстрантите започнаха да се разотиват, след като се изясни, че опитът за преврат на част от армията срещу Ердоган се проваля.

4000 поддръжници на Ердоган се събраха пред турското посолство във Виена и тръгнаха към центъра на града, скандирайки името на турския президент.