Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов прекръсти представения от премиера отчет на "Сто мерки - сто лъжи", предаде БТА.

По повод частта му за МВР той заяви: 

"Работите в ущърб на МВР и против служителите на министерството. Предвидили сте да се освободите от почивните станции на МВР"
.

Той иронизира управляващите, че са много добри в продажбата на атрактивни почивни станции и било важно това да стане сега, защото комисионите ще бъдат добри.

Разговорът за Пеевски не е в полза на ГЕРБ,

заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и замълча за секунда.

"
Ще направя кратка пауза и пак ще повторя, гледайте ме внимателно в очите. Разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ. Тази сутрин намекнах част от нещата, които имам да кажа. Затова, моля ви за тишина, бъдете малко по-кротички. Ако искате, мога да променя темата на изказването си, да се вслушам в съвета ви и да говоря за ГЕРБ и Пеевски", каза още той.

Местан предложи иронично да помолят снабдителя на НС да донесе вувузели на депутатите от ГЕРБ, които викаха "Оставка".

Той разкритикува партията на Бойко Борисов за определението "100 лъжи" и ги обвини, че са жалки, цитирайки им увеличението за еднократната помощ за учениците от 150 на 250 лева.

"Пред нас е кабинет със съвършено различен манталитет. Тук няма парадиране със силата на властта, тук не виждам мускули. За първи път чувам министри, които са благодарни за внесения вот, защото очакват опозицията да изиграе ролята на коректив",
подчерта Местан.

По думите му ДПС ще подкрепя правителството, "докато сте социално ефективни, тоест това може да означава и пълен мандат".

БСП иска правителство на реформите

"Колкото повече викате, толкова по-малко се чува гласът ви, хората не искат вече вувузели и викове, а диалог", заяви лидерът на КБ Сергей Станишев.

По думите му правителството заварило разградена държавност, държава, която се управлявала от екраните на телевизорите, а истинското управление било задкулисно.

Според Станишев е започнл процес на отърсване от тези явления - да не се страхуват хората да протестират, да изразяват лично мнение и да не ги грози задържане.

"Това е постижение на правителството на Орешарски",
категоричен бе лидерът на БСП.

Той коментира, че това може би е най-образованото от всички последни правителства, както каза при отчета самият премиер, и припомни как Борисов канил хора за министри по кръстовищата (здравният министър Анна-Мария Борисова - б.р).

Накрая Станишев отправи и препоръка към кабинета:

"Искаме да видим след тези първи 100 дни - едно правителство на реформите, след като ГЕРБ не направи нищо".

"Атака": Похвала с критика

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изтъкна, че за първи път кабинет дава отчет за дейността си в първите 100 дни. Положително било, че въпреки ненормалната атмосфера за работа, правителството успяло да придвижи няколко неща напред и изброи разплащанията към бизнеса и помощите.

„Като пропуск ще отбележим анализа на досегашното управление. Какво заварихте – обществени поръчки, нарушения. Обществеността се нуждае от информация”, допълни Сидеров.

Той отправи критика и за това, че кадрите на ГЕРБ в МВР почти не били пипнати с пръст. Това се виждало по "дирижираните псевдо протести".