След разговора с държавния глава, който продължава да се среща с всички парламентарни сили след оставката на правителството, Карадайъ коментира:

"Мандатът на настоящия президент изтече с провеждането на президентските избори. Той само трябва да предаде властта. Няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес. Включително да съставя служебно правителство".

По думите на лидера на ДПС това Народно събрание е изчерпало възможностите си още със съставянето на мнозинството и оставката на правителството е била предизвестена, дори е закъсняла.

"Неведнъж за последните две години ние сме давали оценката си за начина, по който се формира мнозинството в НС - че то е порочно. Това правителство беше излъчено също порочно от това мнозинство. Ние сме казвали вече няколко пъти, че искаме предсрочни избори. Ще участваме в правителство, ако народът даде мандат при наличие на нормална процедура, а не в този парламент“, каза още Карадайъ, цитиран от "Фокус".

По думите му нищо извънредно не се е случило в страната. Изминаха президентски избори с категоричен резултат, новоизбраният президент ги спечели с огромно доверие и всичко признаха това“, допълни той.

Освен Карадайъ, за разговора на "Дондуков 2" дойдоха и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Алиосман Имамов.

В началото на консултациите с представителите на партията държавният глава отново каза, че се надява да се положат усилия политическата криза, в която страната е навлязла, да не прерасне в парламентарна и оставката на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание.

"Три са темите, които се обсъждат на консултациите с представителите на парламентарните групи - има ли възможен формат за съставяне на правителство в съществуващото Народно събрание, какво още има да свърши парламентът и ако се върви към предсрочни избори, кой би бил най-добрият период за провеждането им", припомни Плевнелиев.

В 14 часа държавният глава ще разговаря с представителите на Реформаторския блок, които още вчера обявиха, че ако им бъде връчен мандат за съставяне на кабинет, ще го върнат.

Същото вече казаха и първите срещнали се с Плевнелиев - ГЕРБ и БСП.

До края на седмицата той трябва да разговаря още с ПФ, АБВ, "Атака" и БДЦ.

След това ще започне процедурата по връчване на мандат. Ако не бъде съставено правителство, президентът трябва да сформира трети за мандата си служебен кабинет.

Вчера новоизбраният държавен глава Румен Радев каза, че няма да участва пряко в избора на министри, но има уверението на Росен Плевнелиев, че предварително ще го информира за избора си.