ДПС не вижда голям избор от дати за провеждане на предсрочния парламентарен вот.

"Имаме две опции за провеждане на избори - 26 март или 2 април, защото след това всяка седмица има празници - Великден за католици и православни християни и Байрам за мюсюлманите", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ отбеляза, че за датата на изборите президентът е този, който решава, тъй като той издава указа.

Според Карадайъ ще отидем на "поредните ненужни предсрочни парламентарни избори". Той смята, че участниците във вота трябва да си дадат сметка, че следващият парламент няма да е кой знае колко по-различен от предходните четири като структура. По думите му политическите формации трябва да имат поведение, което след изборите да им позволи да говорят помежду си и да водят диалог, за да се преодолее политическата криза и да се състави кабинет.

Попитан с каква законодателна дейност ще се занимава парламентът преди да бъде разпуснат, Карадайъ каза: "В тази ситуация каквито и дългосрочни политики и велики, гениални задачи да решаваме, нищо няма да оправим за два-три дни".

Според лидера на ДПС българските граждани също трябва да се отнесат към изборите с отговорност и да преценят кои са партиите на диалога и стабилността.

По-рано днес държавният глава Румен Радев заяви, че ще разговаря с членове на Централната избирателна комисия, след което ще вземе решение за датата на вота. Срещата с ЦИК е от 14.00 часа.

В пленарната зала преди това депутатите ще изслушват председателя на Избирателната комисия Камелия Нейкова. Нейкова ще докладва на НС за подготовката и провеждането на избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинното гласуване. Тя беше поканена извънредно по предложение на ГЕРБ.

Отхвърлено беше предложението на ПП да бъде изслушан и представител на печатницата на БНБ във връзка с подготовката на бюлетините.

Политическият ден започна с връщането на третия мандат неизпълнен от страна на БСП. След разпускането на НС избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, гласи основният закон на страната.