Преди последното заседание искам да благодаря на всички за добре свършената работа. Има един показател за работата на правителството и то е уважението, с което се отнасяме към журналистите. Българската държава чрез своите институции е в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев. Много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди днешното заседание на Министерския съвет.

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. След час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в Министерството на външните работи за обяснения по случая", потвърди Донев.

Служебният премиер отбеляза, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения.

"За нас този акт е не приемлив и е посегателство срещу свободата на словото. Затова България чрез Министерството на външните работи ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация за основанията на това решение. Добре е също така да не забравяме, че в интерес на сигурността на господин Грозев е действията за негова защита от евентуална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии", подчерта служебният премиер.