Президентът Румен Радев освободи полковник Христо Ганецовски като командир на База за командване, управление и наблюдение и го назначи на длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите. Решението ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

На церемония в Гербовата зала на Президентството държавният глава удостои Ганецовски с висше офицерско звание "бригаден генерал", предава БТА. По думите на президента новата длъжност означава и по-голяма отговорност.

"Динамичните промени в геополитически контекст и растящите рискове пред националната и колективна сигурност изискват Въоръжените сили в много по-динамичен порядък да развият адекватни отбранителни способности, висока подготовка на щабовете и формированията, повишена оперативна съвместимост с нашите съюзници", каза Радев на Ганецовски. Според държавния глава това налага ефективно командване и управление на всички нива.

Макар и на оперативно ниво, Съвместното командване на силите остава важна част от процесите по планиране и подготовка на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили на планиране и ръководство на съвместни национални и многонационални операции, както и подготовката, осигуряването и ръководството на контингентите на Въоръжените ни сили по мисии и операции зад граница, каза още Румен Радев. Той добави, че след успешната сертификация на батальонната бойна група в Ново село, остават важните задачи по нейното адекватно функциониране и координация между Въоръжените сили на различните държави, които участват в нея.

"Свидетели сме на събития и процеси, които напълно наново ще пренапишат теорията и практиката по създаване на бойни способности от Въоръжените сили", заяви Христо Ганецовски. Той гарантира, че "няма да пожали време и усилия, за да изпълни със съдържание оказаната му чест".

На церемонията присъстваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.