Президентството е предприело мерки за гарантирането на сигурността на българския разследващ журналист Христо Грозев, който беше обявен за издирване от Москва. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава, цитирани от bTV. Оттам посочват още, че институциите ни са в контакт с Грозев.

"Още преди медийните публикации по темата са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби", отбелязват от "Дондуков 2" и допълват:

"Президентът Румен Радев следи ситуацията".

Българският разследващ журналист Христо Грозев беше обявен за издирване от Москва. Не се уточнява в какво е обвинен, ясно е само, че е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Междувременно лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист, съобщиха от пресофиса му.

Оттам отбелязват още, че Кючюк призовава за общоевропейска защита на Грозев и изпраща писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

В писмото се посочва, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби.

Малко по-рано самият Христо Грозев заяви пред българските медии, че се страхува от отвличане или убийство.

"Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от "Белингкат" имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл", каза Грозев пред "Нова телевизия".