Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристига днес на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов. Визитата ще започне с церемония по официалното посрещане на пл. "Св. Александър Невски" в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Двамата премиери ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. С Дмитрий Медведев в София пристигат ключови министри, които работят с България.

"Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за социално осигуряване", каза н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България. Той отбеляза, че е прекалено рано за подписване по газовите проекти и призова: "Да не пришпорваме събитията. Мисля че в бъдеще това е възможно, едва ли при това посещение. Ако има желание, значи ще има и резултат. И честит празник на братска България!".

Официално обявените теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.


Какво се очаква от визитата на най-високо равните - очаквайте в Dir.bg коментарите на Илиян Василев и Валерий Тодоров


Отново днес, от 17.15 часа, Дмитрий Медведев ще бъде приет и от президента на България Румен Радев. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации. Във вторник, 5 март, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният път беше в началото на 2008 г. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на "Южен поток". Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.

По-рано от столичната полиция обявиха, че са предприети всички необходими мерки за охраната на обществения ред и безопасността на движението по време на официалната визита. При необходимост поетапно ще бъдат затваряни улиците по маршрута на делегацията. От СДВР призовават гражданите и гостите на София да проявят търпение и разбиране, ако им бъде причинено евентуално неудобство.

Търговско-икономическите връзки между Русия и България се развиват, въпреки санкциите и трудния период в отношенията между Руската федерация и ЕС, заяви премиерът Дмитрий Медведев в интервю за вестник "Труд" в навечерието на посещението си в София. Според него, през 2018 г. стокообменът възлиза на около 3,5 млрд. долара, т.е. не се е променил много, но в същото време търговският оборот на Руската федерация с целия Европейски съюз се увеличава активно за втора поредна година.

"Трябва да бъдем по-активни и да търсим заедно възможности за взаимодействие. Правим това. Миналата година, след тригодишна пауза, руско-българската междуправителствена комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество възобнови работата си", каза премиерът.

Сред обещаващите области за сътрудничество министър-председателят спомена енергийния, туристическия и транспортния сектор. "Сега много зависи от успеха на такива мащабни енергийни проекти като АЕЦ "Белене"и второто разклонение на газопровода "Турски поток", обясни той.

Русия, както заяви Медведев, е готова да подкрепи сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете страни, отделните региони и градове, както и съвместни проекти в областта на образованието, науката, културата и изкуството.