Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев ще бъде на официално посещение в България на 4 и 5 март. През първия ден премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, ще обсъдят сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма. Ще се проведе и съвместно заседание на двете правителствени делегации. На втория ден Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Това е второто официално посещение у нас на Дмитрий Медведев като член на правителството на Руската федерация. Първото беше през януари 2008 г. като първи заместник-председател на руското правителство. Тогава той бе в състава на делегацията на президента Владимир Путин, който гостува на президента Георги Първанов.

Мартенската визита на Медведев ни даде повод да припомним кои ръководители на Руската федерация са посещавали официално България (след установяване на дипломатически отношения между двете страни с протокол от 23 октомври 1991 г.). и какви са били водещите теми в разговорите им в София.

Борис Елцин и Желю Желев подписват Договор за приятелство между Руската федерация и България

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Започна се с Елцин

Борис Елцин, първият президент на Руската федерация, идва в България в началото на август 1992 г., като гостува на президента Желю Желев. На 4 август с.г. в София двамата президенти подписват Договор за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни. В него като се залагат принципите за пълно и реално равноправие, уважение на суверенитета и независимостта, изключване на всякаква намеса и стремеж към доверие, откритост и взаимна изгода.

Още в преамбюла на договора е подчертано, че негова основа са "традициите на приятелските отношения между народите на двете държави и на положителния опит на тяхното сътрудничество". В текста е подчертано, че двете страни ще се стремят да стимулират отношенията между държавните институции, местните власти и общуването между гражданите на Русия и България.

Според договора страните се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на териториите си ценности, свързани с историята и културата на другата страна от споразумението.

Желев оказва силна морална подкрепа на Елцин по време на августовския пуч в Москва през 1991 г. Двамата поддържат добри отношения. Така през следващата година в София Желев убеждава Елцин да признае независимостта на Република Македония под нейното конституционно име, което наблюдателите приемат за голям успех на българската дипломация.

Но като цяло 90-те години са характерни със застой в отношенията между България и Русия.

Ерата на Путин

След повече от 10 г. пауза следват три посещения на Владимир Путин - през 2003 г. и 2008 г. като президент и през 2010 г. като премиер. По време на президентските си визити Путин гостува на президента Георги Първанов.

На 3 март 2003 г. (в първия си президентски мандат) Владимир Путин идва, като повод за посещението му става отбелязването на 125-годишнината от Освобождението на България. Руският президент слиза на Летище София, окичен с мартеница, а на връх Шипка произнася емблематичните: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".

По време на това посещение е подписана Съвместна декларация за по-нататъшно задълбочаване на приятелските отношения и партньорството между Руската федерация и Република България. Подписани са и редица междуправителствени, междуведомствени и междурегионални споразумения.

Любопитна подробност е, че това е първата му задгранична визита, при която не го придружава съпругата му Людмила (тогава Путин е все още женен).

Посещение на Владимир Путин в България, 17.01.2008

Снимка: Булфото

На 17-18 януари 2008 г. той е отново у нас. Двамата с Първанов откриват Годината на Русия в България, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България. Но фокусът на разговорите са големите съвместни енергийни проекти - АЕЦ "Белене", нефтопроводът "Бургас-Александруполис", газопроводът "Южен поток" - които президентът Първанов определя като "Големия шлем". Подписват се споразуменията за трите проекта.

Ученици носят плакати на двамата президенти Владимир Путин и Георги Първанов, 18 януари 2008 г.

Снимка: Булфото

Владимир Путин се среща с премиера Сергей Станишев и с председателя на Народното събрание Георги Пирински. По време на срещата акцент е поставен върху задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, търговията, междупарламентарни, културни и хуманитарни области.

При това си посещение Путин за пръв път представя в чужбина и своя наследник Дмитрий Медведев, както вече написахме - тогава първи вицепремиер.

Владимир Путин идва в България и в средата на ноември 2010 г. - вече като министър-председател, като гостува на Бойко Борисов. И сега водеща тема на разговорите е енергийната: бъдещето на "Южен поток", АЕЦ "Белене" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", цената на руския газ. Обсъжда се и възможността за разширяване на стокообмена между двете страни.

Както е известно, по ред причини, България се отказа и от трите проекта.

Владимир Путин получава подарък българска овчарка от Бойко Борисов, 13 ноември 2010 г.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Все още се помни моментът, в който Борисов подарява на Путин българско овчарско куче. Няколко дни по-късно Путин съобщи името на кутрето - Бъфи.

Ще дойде ли Путин при поредния си мандат?

Путин така и не дойде за 4-ти път. През юни 2017 г. от "Дондуков" 2 съобщиха, че руският президент е приел поканата на българския си колега Румен Радев за визита по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България през 2018 г. Поканата е била отправена в телефонен разговор, провел се по инициатива на Радев. Путин обаче отклони поканата да дойде за празника под предлог че се готви за избори, но прие да дойде по някое време същата година.

На 18 януари т.г. в ТВ предаване вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са поканили руския президент Владимир Путин да посети България. Но все още няма уточнена дата, поясни тя. Само ден по-рано Владимир Путин бе на официално посещение в Белград.

За да посети Владимир Путин България, трябва да има подготовка и да са налице основания. Обикновено посещенията на руския президент са свързани с подписването на важни документи и предприемане на важни крачки в развитието на двустранните отношения. Това заяви на 11 февруари т.г. пред журналисти във Варна извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров. той сподели, че би се радвал на визита на президента Путин в страната ни.

Така се стигна до посещението на премиера Медведев на 4 и 5 март. Да припомним, че Дмитрий Медведев е третият президент на Руската федерация (след Елцин и Путин), избран на 2 март 2008 г. със 70,28% от подадените гласове.

През 2007 г. той бе издигнат за кандидат-президент на изборите през 2008 г., подкрепен и от Путин. Самият Путин стана премиер, защото не можеше да има трети пореден мандат.