Премиерът Бойко Борисов получи поздравително писмо от председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод националния празник на страната ни - 141 години от Освобождението на България от османско иго, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"В този знаменателен ден ние си спомняме за мъжеството на руските воини и българските опълченци, които се сражаваха на Шипка и под Плевен за свободата и независимостта на България. Техният подвиг завинаги ще остане в историята на нашите страни", се посочва в поздравителното писмо на Медведев, който пристига на официално двудневно посещение в София на 4 март и ще се срещне с Борисов.

Руският премиер изразява увереност, че активната работа на правителствата на Русия и България ще продължи да подпомага за укрепването на взаимодействието в търговско-икономическата и инвестиционната сфера и ще създаде благоприятни условия за напредъка по проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, промишлеността, науката и културата.

В писмото Медведев пожелава още щастие и просперитет на българския народ.

Междувременно Бойко Борисов получи поздравително писмо и от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод националния празник, съобщиха още от Министерски съвет.

Той изразява увереност, че достиженията и сътрудничеството във всяка една област между България и Турция, постигнати по време на настоящото правителство на премиера Борисов, ще продължат да се развиват на основата на взаимен интерес.

"За реализирането на тази цел, пожелавам да продължим съвместната ни работа с решителност", се посочва още в писмото на президента на Турция.

В поздравителното писмо Ердоган пожелава още благополучие и просперитет на "приятелския български народ".

Вчера поздравление до българския народ за националния празник изпрати и правителството на САЩ. В него се изтъква, че това е денят, белязал създаването на независима и съвременна България и подчертава, че в последната година страната има лидерска роля в региона.

В същото време днес поздравителни писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Русия, САЩ, Франция и Германия, кралят на белгийците Филип, кралят на Испания Фелипе VI, императорът на Япония Акихито, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, съобщиха от пресслужбата на Румен Радев.

Такива поздравления са се получили още от президента на Естония, на Арабска република Египет, Хърватия, Унгария, Румъния, Ирландия, Азербайджан, Корея, Босна и Херцеговина, Палестина, Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта, както и много други.

"Приемете сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България - Денят на Освобождението от османското иго. В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България", се казва писмото от Путин.

Той изразява увереност, че общите исторически традиции на братското приятелство и взаимопомощ, културна и духовна близост, ще продължават да бъдат надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави.

"От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България - 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство", заявява в писмото си пък президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"По повод Националния празник на Република България имам удоволствието от името на френския народ да отправя към Вас и Вашите съграждани моите искрени поздравления. Щастлив съм, че 140-те години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни ни дават повод да подчертаем силата на френско-българското историческо приятелство", пише френският държавен глава Еманюел Макрон.

"Нашите страни са обединени от дългогодишно и изпълнено с доверие партньорство. С оглед на разнообразните предизвикателства, пред които заедно сме изправени в Европа, се надявам че и в бъдеще приятелството между България и Германия ще остане силно свързващо звено и ще допринесе за единен и суверен Европейски съюз", заявява германският президент Франк-Валтер Щайнмайер подчертава, че ще се радва диалогът между двете страни да бъде задълбочен още повече по време на посещението му в България през следващия месец.