Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, след като пристигна на двудневно посещение в Русия.

"В официалната българска делегация в Москва са вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите, енергетиката, културата и туризма. Обсъждаме темите за противодействието на тероризма, икономическите взаимоотношения между България и Русия, туризма, енергетиката и други", обяви той във Фейсбук.

След срещата с Медведев, българският премиер ще разговаря и с президента Владимир Путин

Снимка: Министерски съвет

По време на срещата Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира.

"Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество", каза още руският премиер, цитиран от пресслужбата на българското правителство.

"Днес вие ще имате голяма среща с президента на нашата страна (Владимир Путин), а сега ние бихме могли да обсъдим отделни параметри от нашето търговско икономическо сътрудничество и някои други актуални въпроси за нашите страни. Времето в Москва е прекрасно, което винаги предразполага (към диалог)", отбеляза още Медведев, цитиран от руската агенция ТАСС.

Борисов пък посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката. Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна. Благодаря за прекрасното време... Благодаря на вашия екип, министрите, г-н Алекперов (шефът на "Лукойл", който присъства на срещата - б.р.)", допълни той.

В нея участваха още министърът на промишлеността и търговията и съпредседател на двустранната междуправителствена комисия с България по икономическото и научно-техническото сътрудничество, Денис Мантуров - министърът на енергетиката, Александър Новак - министър на икономическото развитие.

Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и още четирима министри разговаряха на високо ниво в Москва

Снимка: Министерски съвет

След срещата с Медведев Борисов веднага ще разговаря с Владимир Путин, на когото носи позлатена икона. Те ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси. По-късно двамата ще дадат съвместен брифинг пред медиите.

(Очаквайте подробности)