Според мен, предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България е вид проучвателна мисия в каква степен България е готова да продължи прекъснатия диалог по теми, засягащи енергетиката и икономическото сътрудничество между България и Русия. Това заяви в интервю за Dir.bg журналистът Валерий Тодоров - бивш генерален директор на БНР и кореспондент на държавното радио в Москва.

- Г-н Тодоров, какво очакваме от посещението на премиера на Русия Дмитрий Медведев у нас на 4 и 5 март?

- Винаги такива визити са знакови. В този смисъл, че те или са продължение на започнат диалог, или са старт за нов диалог. Ако използваме този термин, тя е знакова, зависи какви знаци очакваме ние и какви знаци тя може да даде. Така че в този смисъл можем да кажем, че е знакова. Особено като отчетем факта, че Дмитрий Медведев веднъж е идвал в България малко преди да стане президент, сега идва за втори път като министър-председател. Такива визити са знакови, защото са и сравнително редки.

- Какво конкретно можем да очакваме, ще се обърнели внимание на енергетиката, макар официално да е обявено, че ще се говори за туризъм и ще има бизнес среща?

- Разбирате, че руският министър-председател няма да се разходи до България, за да говори за туризма или да изпадне в ролята на турист. Т.е. в пакета от разговори ще присъстват всички теми, които са във фокуса на българо-руските отношения - енергетика, туризъм, икономически и културни връзки. Тъй като става дума за визита, която е около националния празник на страната, свързан с освобождаването ни от турско робство, естествено е, че ще бъдат засегнати и въпроси, свързани с общото минало, паметниците от войната, паметниците от миналото, но мисля, че главната тема на разговорите, т.е. главната мисия ще е проучвателна - в каква степен България е готова да продължи неравномерния диалог по всички теми, засягащи енергетиката и икономическото сътрудничество, отношенията и доверието между двете страни. Включително неизбежно ще бъдат засегнати и някои аспекти на военното сътрудничество, въпросите за военните лицензии, тези за ремонтите на руска военна техника.

Винаги обаче една такава визита е съпроводена и със следващи очаквания. Първо, визитата е ответна - връщане на посещение, т.е. поддържане на диалога, тъй като дори да не се постигнат някакви значими резултати в една визита, важното е да се съхрани темпото и интензивността на диалог.

- Фактът, че идва Медведев, а не президентът на Путин, не снижава ли по някакъв начин очакванията от срещата?

- Тъй като Русия е президентска република, президентът би дошъл, ако има подготвен достатъчно силен пакет от намерения, който да доведе до резултати. Така че в този смисъл визитата на Медведев е веднъж ответна, втори път е подготвителна визита. Доколкото знам, руският президент Владимир Путин не е отказвал да посети България. Но вие си спомняте - при предишни визити ставаше дума, че руската страна държи посещение на президента Владимир Путин да бъде белязано с някакви резултати. Мисля, че в момента и около енергийните проекти, и по целия спектър на сътрудничеството, има достатъчно проблеми и неуточнени моменти, които могат да се прецизират и развиват само чрез диалог и в този смисъл поддържането на диалога понякога е по-важно от очакванията за някакви ярки резултати. В отношенията ни с Русия се намесват и редица международни фактори, които ние няма как да избегнем.