Цялата столична полиция и част от жандармерията ще е на работа при посещението на Дмитрий Медведев в София, каза пред журналисти Борислав Муеров от СДВР. Районите около "Ал.Невски", МС, президентството и парламента ще бъдат затваряни.

Засилени мерки за сигурност и сериозни проверки ще има на 3 март в центъра на София, поетапно ще бъдат затваряни площадите около паметника на Незнайния войн и около НС.

Освен това в София има и мач между Славия и Левски точно на 3 март вечерта.

Пътната полиция в София очаква още утре да има проблеми с движението, заради Задушница.

Допълнителни екипи на ОДМВР-София ще подпомагат трафика по основните пътни артерии през предстоящите почивни дни

Предвид очаквания интензивен трафик е изготвен план и създадена организация за регулиране, подпомагане и контрол на движението по автомагистралите и главните пътища на територията, обслужвана от ОДМВР-София.

Днес, за времето от 16 до 20 часа, влиза в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден- 4 март, за времето от 14 до 20 часа.

Поради продължаващи ремонти движението в тунел "Витиня" на АМ "Хемус" се осъществява двупосочно в едната тръба.

В тази връзка максимален брой полицейски екипи ще подпомагат движението и ще следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. Наред с това ще се извършва строг контрол над водачите на моторни превозни средства, неспазващи Закона за движение и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на моторни превозни средства в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.

Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

Санкцията за нарушаване на забраната за движение на моторни превозни средства над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на моторното превозно средство от движение за 1 месец спрямо собственика.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

ОДМВР- София информира, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.