Премиерът Николай Денков заяви, че няма официална информация от сръбска страна за задържания българин в Босилеград по подозрение в шпионаж.

"Има определени обвинения към българина, Външно ще се заинтересува, официална информация, освен тази, която знаете, към момента няма. Ще следим случая", каза министър-председателят пред медиите.

Денков отново изрази учудване защо президентът Румен Радев е наложил вето над сделката с предоставянето на 100 БТР-а на Украйна.

"Това е абсолютно излишен жест, въпросът защо го прави, по-скоро е към него. Ясно е, че Народното събрание ще го отхвърли. Институциите трябва да са задружни и да работят заедно", коментира министър-председателят.

Относно насроченото за днес обществено обсъждане на промените в Конституцията, премиерът коментира, че със сигурност ще има промени в проекта, но най-важно е да бъдат прецизирани предложенията и те да отговарят на препоръките на Венецианската комисия. Обсъждат се няколко варианта за статута на служебното правителство и за начина на избор на служебен министър-председател, поясни той.

"Ще има промени, това, което е най-важно, да бъдат прециздирани текстовете, свързани със съдебната реформа и със служебното правителство. Това, което трябва да се внесе, трябва да съответства на препоръките на Венецианската комисия. Има различни варианти за това как да се дефинира статутът на служебното правителство. В момента се оформя текст за внасяне на второто четене", каза Денков.

По повод механизма за избор на състава на държавните регулатори Денков напомни, че още лятото е предоставил предложение как да функционира той, но от ГЕРБ досега не са отговори, а от няколко дни вече стана ясно, че са готови на дискусия по темата.

"Този вариант беше подготвен и пратен на ГЕРБ, те не реагираха. В момента те поставят въпроса, че са съгласни, отправено е като предложение, досега този процес не беше започнал", коментира министър-председателят по повод срещата в парламента на лидерите от управляващото мнозинство, които се дръпнаха крачка назад и поискаха оставката на ръководството на НЗОК, за да изработят заедно въпросния механизъм.

Премиерът призна, че след парламентарните избори в Нидерландия преговорите за Шенген стават по-трудни, но това не означава, че не са възможни. Днес външните министри на Европейския съюз ще обсъдят присъединяването на България и Румъния към Шенген, но гласуване няма да има.

Според Денков има напредък по присъединяването на България към Шенген и той се съдържа в положителната оценка на мисията, която е проверила охраната на границата през декември.

"Благодарение на усилията на правителството дойде мисия, в която участваха и представители на Австрия и Нидерландия. Резултатът от тази мисия е един изключително положителен доклад, което значи, че техните представители приемат, че има положителен напредък. Днес и утре ще представим тази информация пред Съвета на министрите, за да е ясно, че напредъка е налице", каза министър-председателят, коментира премиерът.