Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си. Проверка на Dir.bg в Търговския регистър показа, че са подадени документи със заповед за смяната на д-р Валентин Димитров. 

На негово място е назначен доц. Константин Желев Димов, който е бивш кадър на "Пирогов", но от четири години работи в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Света Анна".

И двата документа носят дата 27 ноември и са подписани от здравния министър проф. Христо Хинков.

"Не можем да ви потвърдим за смяната, тъй като в момента министри и заместник-министри са на заседание, и едва след него можем да ви дадем информация", отговориха на нашия въпрос сменен ли е шефът на "Пирогов" от пресцентъра на здравното министерство. 

Снимка: Скрийншот/Търговски регистър

Около два часа по-късно оттам потвърдиха новината ни:

 

 "Във връзка с множество журналистически запитвания, ви информираме, че:

Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на "Пирогов" е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.", заявиха от МЗ.

Поредните "спешни политически случаи" в най-голямата спешна болница се разиграха през изминалата седмица, когато здравният министър заяви, че "Пирогов" е "плачевно състояние" и че при одит са открити финансови нарушения. 

По думите на проф. Хинков, одитът, извършен в болницата в периода юни 2022 - юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение. Здравният министър каза още, че се очакват и прокурорски проверки. Проф. Хинков поясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

Докладът е представен на премиера Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на комисията. Предстои разговор с директора на болницата д-р Валентин Димитров заради този одит, каза още проф. Хинков и добави, че цялостното състояние на болницата е плачевно.

В отговор на въпрос дали би освободил шефа на "Пирогов" заради констатациите в доклада министър Хинков заяви: "Изглежда не. Повече не мога да кажа".

"Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов".

Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на "Пирогов" 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината", отвърна изпълнителният директор на "Пирогов". И добави: "Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница "Пирогов" и лично срещу мен като директор, поисках и получих справка от Национална следствена служба с дата от 27. 11. 2023 г., в която се посочва, че срещу мен няма данни за повдигнати обвинения и неприключили наказателни производства".

Председателят на комисията по здравеопазване в парламента Костадин Ангелов се усъмни в политически апетити към директорския пост на "Пирогов" по повод обявеното от здравния министър Христо Хинков, че в болницата са извършвани финансови нарушения и това е показал направеният одит. Ангелов се зарече, че няма да допусне смяна на д-р Валентин Димитров само по политически мотиви.

 Констатациите в болница "Пирогов", направени от "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да се потвърдят от външен одит, настоява депутатът от ГЕРБ.

В отговор на въпрос дали подлага на съмнение констатациите на "Вътрешен одит" проф. Ангелов каза, че винаги има съмнения, защото "много одити съм виждал на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата".

Отново на 28 ноември стана ясно, че на 27 ноември, когато е разписано освобождаването му, шефът на "Пирогов" е изпратил сигнал до председателя на Народното събрание.

Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на спешната болница, които сега заемат ръководни постове в Министерство на здравеопазването, оказват натиск към него и "Пирогов".

Днес оттам съобщиха, че все още не са получили официално решението за освобождаване на изпълнителния директор и Валентин Димитров изпълнява задълженията си. 

 

Кой е доц. Константин Димов?

Снимка: МБАЛ "Св. Анна"-София

Доц. Константин Димов завършва магистратура по дентална медицина през 1997 г., хуманна медицина - 2003 г. и здравен мениджмънт през 2010 г. От 2008 г. притежава специалност по лицево-челюстна и орална хирургия. До лятото на 2019 г. е бил начело на отделението по Лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов", а след това става част от екипа на УМБАЛ "Св. Анна". Консултант е по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ "Бургас" и МБАЛ "Дупница". Д-р Димов притежава множество субспециализации във водещи травматологични центрове в европейските градове Улм, Берлин, Виена и Грац. Член е на Експертния съвет по лицево-челюстна хирургия към Министерство на здравеопазването, на Европейската асоциация по Лицево-челюстна хирургия, член и координатор е на Arbaitschaft für Osteosynthese-AOCMF и член на Комисия по етика за многоцентрови изпитвания към Министерство на здравеопазването.