Освобождаването на досегашния директор на "Пирогов" разтърси управляващата коалиция днес. Денков отрече да е имал уговорка с ГЕРБ за "Пирогов" и заяви, че е изненадан от агресивната реакция по казуса на партията. Коалиционният партньор на ПП Христо Иванов призова да не се въвлича болницата в политически сценарии, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избухна в ефир и заяви, че уволнението е брутален акт към докторите.

Денков: Не е работа на парламента кой директор на болница е сменен

"Не е това начинът - да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти по повод заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията, след като стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста.

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, посочи Денков и допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение, предаде БТА.

Премиерът допълни, че освобождаването на директора на "Пирогов" е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция по повод освобождаването на директора.

Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен.

Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини - като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на "Пирогов". По-рано Десислава Атанасова заяви, че премиерът лично обещал да не допусне уволнение на шефа на "Пирогов".

Денков уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се "отпуши" работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за "Пирогов" и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан дали биха дали крачка назад за "Пирогов", премиерът отговори: "На какво основание?". Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Христо Иванов - без политически сценари в болниците, Бойко Борисов - брутален акт към докторите

Не можем да си правим експерименти с "Пирогов" и да въвличаме тази болница в политически сценарии, коментира Христо Иванов - лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България", в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи в предаването по телефона и нарече случилото се "брутален акт към докторите и всички останали" и посочи, че не са съгласни с подобна смяна.

Нека да не си правим илюзии, че когато става дума за огромен финансов ресурс - говоря за системата на здравеопазването, енергетиката или отбраната, че политиката може да бъде извън това, особено в момент на тежка трансформация по всякакви линии. Въпросът е и общественият интерес да бъде в политиката, добави още Христо Иванов.

Той припомни, ме "Продължаваме промяната - Демократична България" са поели отговорност да се състави това правителство и тази сложна конструкция с пълно съзнание колко ще е трудно. Разбираме, че сме поели риска, опитвайки се да се фокусираме върху големите национални цели, върху отговорността за тях, че понякога ще изглеждаме пасивни и че не отвръщаме адекватно на агресия, каза още той.

Това, което правим, е свързано с нашите усилия да изменим антикорупционното законодателство в България, подчерта Христо Иванов. Това правителство има много задачи, включително, свързани с европейската интеграция и сектора за сигурността, добави той.

По телефона лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се обажда, за да подкрепи Христо Иванов за дейността, която извършва за Конституцията.

"Искам да потвърдя - аз на 100% съм му се доверил. И съм казал, че каквото приехме на първо четене, го подкрепям. И нашата парламентарна група го подкрепи в пълния обем, както той го предложи", заяви Борисов по адрес на конституционните реформи. Христо Иванов потвърди, че имат "чудесно сътрудничество".

Бойко Борисов припомни, че преди няколко дни в Народното събрание с Христо Иванов и Асен Василев са заявили, че няма да се правят назначения, които няма да са съгласувани между тримата. Всякакви назначения, подчерта лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че това важи както за Държавна агенция "Национална сигурност", така и за "Пирогов", защото тези институции са изключително важни. "Тогава се разбрахме - фокусираме се върху конституционна реформа, бюджет, отбрана, Шенген, еврозоната - пет изключително важни неща", отбеляза Борисов.

"Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на "Пирогов", който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали", каза Бойко Борисов.

Междувременно стана ясно, че Софийският градски съд е спрял смяната в "Пирогов" по жалба на отстранения шеф. щиха от съда.