Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов" и призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради лични свои интереси. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в официална позиция, цитирана на сайта на партията.

По-рано днес стана ясно, че изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си. Като представител на държавата в Съвета на директорите е вписан доц. Константин Димов. Заповедта, подписана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков е от 27 ноември. Мотивите за освобождаването на Валентин Димитров са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство, Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи Министерския съвет за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата.

За "Лукойл" вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям напълно за това, което смята да предложи - дерогацията за "Лукойл" да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа, добавя Пеевски.

По-рано от ГЕРБ, че заради "Пирогов" ще бойкотират пленарните заседания.

 

Депутатите от групата ще участват само в заседанията за гласуване на промените в Конституцията, стана ясно от изявление на ръководството на ПГ пред медиите. Налице е "недопустима злоупотреба" с доверие, констатира лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод действията на ПП-ДБ.