От 2000 година насам в спешната болница "Пирогов" са се сменили шестима директори и още няколко заместник-директори. Освен че смените почти винаги съвпадат и с рокадите във властта, те са и придружени от грандиозни протести на персонала на лечебното заведение. 

От встъпването в длъжност на Спас Спасков през 2000 година до днес столът на директора на болницата се оказва най-проветривият шефски пост в голямо лечебно заведение, а мотивите за освобождаването на началниците все подобни - дългове и нарушения в "Пирогов".

За освобождаването на последния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров стана ясно от проверка на Dir.bg в Търговския регистър, където са внесени заповедите на здравния министър проф. Христо Хинков. След това информацията потвърдиха и от Министерството на здравеопазването, като в мотивите за уволнението се посочват констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към МЗ, който е с обем от 134 страници, както и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники.

Освобождаването на Димитров не премина без протести, но този път - и абсолютен прецедент - в негова защита не протестираха лекари и други служители от болницата, а депутати в парламента. 

Народните представители от ГЕРБ-СДС решиха да бойкотират пленарните заседания, тъй като по думите им партньорите им от некоалицията взимат решения, без да ги уведомят - точно каквото е уволнението на д-р Димитров от здравния министър.

Десислава Атанасова заяви, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на Министерския съвет. "Въпреки че имахме изричното уверение на премиера Денков, че няма да има политически намеси не само в здравеопазването, но и във всички обществени сектори. Изглежда, че не Денков, а някой друг взема решенията", добави Атанасова.

От своя страна бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че "Пирогов" е на печалба, а основата в смяната на директора е заради случая със съветника на военния министър Мустафа Емин, както и беше категоричен, че скандал с конкурсите за началници на Клиники в болницата няма.

Преди седмица обяви, че някой има политически апетити към "Пирогов" и се стреми да овладее спешната болница, като се зарече това да не бъде допуснато.

От здравното министерство потвърдиха и че за изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс". На сайта на спешната болница все още обаче името на Димитров не е сменено в графата "Ръководство".

Снимка: БТА

На фона на освобождаването на д-р Димитров от здравното министерство отбелязаха, че започват проверки на дейността на големите лечебни заведения по заповед на премиера Николай Денков.

Само преди седмица служители от "Пирогов" протестираха против отстраняването на националния консултант по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев, който от 6 години е началник на Клиниката по детска хирургия.

Пред Dir.bg хирургът заяви, че дори не знае кои са членовете на комисията, поставили оценка на концепцията му, но се чувства обиден и към момента не може да каже дали изобщо ще остане на работа в най-голямата спешна болница в страната.

И това, както вече стана ясно, е поредното недоволство от отстраняването на шеф от лечебното заведение.

Година и половина по-рано - "Пирогов" излезе на протест в защита на проф. Поромански

На 23 юни 2022 година тогавашният министър на здравеопазването Асена Сербезова уволни Иво Поромански отново с познатите мотиви - установени нарушения при проверка. 

Снимка: БТА

Свалянето му от шефския пост обаче се прие не особено радушно от персонала на спешната болница. 

В открито писмо до тогавашния премиер Кирил Петков и проф. Сербезова началници на клиники и отделения в "Пирогов" заявиха, че обявените причини за отстраняването на проф. Поромански са необосновани и формални.

Лекарите отбелязаха, че зад цитираната причина за освобождаване - влошеното финансово състояние на болницата, стоят множество и комплексни причини, свързани с години наред отлагани проблеми и неадекватно управление.

Медиците тогава отправиха и въпрос защо на мястото на проф. Поромански застава човек, който няма опит в управлението на болница от такъв ранг, а именно току-що уволненият Валентин Димитров, и поискаха Сербезова да преразгледа решението си.

Самият проф. Поромански отхвърли категорично твърденията на МЗ за дълговете и разходите на "Пирогов".

Поромански управлява спешната болница само една година, в която обаче здравните заведения бяха изключително натоварени заради една от най-тежките вълни на коронавируса.

Лекарите блокираха бул. "Цар Борис III" заради уволнението на проф. Асен Балтов

Проф. Балтов беше освободен от директорския пост на 14 юли 2021 г., след като от МЗ съобщиха, че са открити нарушения в размер на общо над 1 милион лева.

Снимка: БТА

Това предизвика непрестанни протести на лекарите и служителите от "Пирогов", които поискаха оставката на тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров, както и на шефа на Националната здравоноосигурителна каса Петко Салчев.

Протестиращите блокираха закратко кръстовището на ключовия бул. "Цар Борис Трети" и "Пенчо Славейков" и настояваха държавата да изработи правила за пътеки за постковид лечение.

Тогава медиците обясниха, че най-обидното е, че в рамките на по-малко от два месеца всички работещи от герои изведнъж са се превърнали в мошеници, които източват НЗОК. Те бяха категорични, че протестите ще продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им и не бъде изчистено името на "Пирогов".

От своя страна проф. Балтов се закани да съди министър Кацаров, тъй като по думите му "говори лъжи".

"И до момента министърът говори, че има безспорни факти, с които съм уволнен. Не са безспорни, а са спорни. И вече има такова. Касата има седмица да ни върне отговор, след което има две съдебни инстанции. И един юрист, Кацаров, реже главата на Асен Балтов. Аз лично ще водя дело за да изчисти моето име. Срещу цялото политическо ръководство на министерството. Защото не е само Стойчо Кацаров, а и неговите заместници. Които боравеха с предварителни данни, с които аз не разполагам. Имаме различия със Стойко Кацаров, защото аз не исках да се отварят повече частни болници в София. А това ще стане съвсем скоро", заяви Балтов в телевизионно интервю.

По време на протестите Балтов се наложи да бъде хоспитализиран в интензивното отделение на Кардиологията в "Пирогов", а по-късно стана депутат от ГЕРБ и се отказа от политиката, за да бъде отново лекар. Там обаче беше уволнен от наследника си проф. Поромански. 

Балтов ръководи спешната болница от 2017-а до 2021 година и беше шеф по време на най-критичните периоди на заболеваемост от COVID-19.

Медиците на протест пред президентството заради оставката на заместник-директора проф. Николай Габровски

Месец по-късно след уволнението на Балтов недоволството на лекарите от "Пирогов" отново се поражда, но този път заради оставката на неврохирурга проф. Габровски.

Снимка: БТА

Самият той също се обяви тогава в подкрепа на проф. Асен Балтов.

"Знаете, че нещата в "Пирогов" започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна", каза Габровски.

"Нещо друго, което е много важно, че тя се отнасяше за един период, през който ние сме се борили с COVID-19. В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите - "грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена". Всъщност и тук идва най-важното - "Пирогов" няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава едни и същи пари през този период от време, като финансиране е осигурено", заяви Габровски в телевизионно интервю. 

Оставки от шефовете на всички клиники заради освобождаването на проф. Димитър Раденовски

Раденовски е уволнен от поста от тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова с аргумента, че има нарушения след проверка на Държавната финансова инспекция.

Освобождаването му обаче предизвика силно недоволство в колегите му, които заплашват да подадат оставки, ако той не бъде върнат на директорския пост.

Самият Раденовски призовава това да не се случва, за да не се дестабилизира работата на болницата.

Професорът ръководи болницата от 2008 до 2011 година.