ГЕРБ отвърна на удара с уволнението на директора на "Пирогов" с бойкот на пленарните заседания.

Депутатите от групата ще участват само в заседанията за гласуване на промените в Конституцията, стана ясно от изявление на ръководството на ПГ пред медиите. Налице е "недопустима злоупотреба" с доверие, констатира лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод действията на ПП-ДБ.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които засягат приемането на промените в българската Конституция. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията", каза Атанасова пред медиите в кулоарите на Народното събрание.

Тя не уточни дали бойкотът важи и за приемането на бюджета, като подчерта, че бъдещето на некоалицията занапред е основният въпрос, който е по-важен от макрорамката на държавата .

"За пореден път не се спазват ангажименти. Взимат се еднолични решения от министъра на здравеопазването, въпреки че имахме изричното уверение на премиера Денков, че няма да има политически намеси не само в здравеопазването, но и във всички обществени сектори. Изглежда, че не Денков, а някой друг взема решенията", заяви Десислава Атанасова.

"Вероятно министърът на здравеопазването, защото на лидерска среща имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а да работим за приемането на държавния бюджет и конституционните промени", коментира депутатката от ГЕРБ.

По думите ѝ вече се спекулира с темата "Здраве". Тя посочи, че вече започва политическо кадруване в търговските дружества, което считат за недопустимо. От формацията отбелязаха ооще, че партньорите им, с които заедно подкрепят кабинета, не спазват обещанията си.

В отговор на въпроса дали ще искат оставката на здравния министър Христо Хинков, Атанасова уточни, че няма да го направят, защото тогава ще трябва да си тръгне и премиерът Николай Денков.

Снимка: БТА

По повод смяната на директора на "Пирогов" председателят на здравната комисия Костадин Ангелов добави, че "Пирогов" е на печалба, а основата в смяната на директора е заради случая със съветника на военния министър Мустафа Емин.

"Няма скандал с конкурсите в болницата", категоричен е проф. Ангелов. Именно той предупреди още миналата седмица, че някой има политическите апетити да овладее болницата и натърти, че ГЕРБ няма да го допуснат. 

Десислава Атанасова от своя страна призова Атанасова призова партньорите им в управлението да преосмислят действията си и да ги синхронизират с ГЕРБ.

"Думите в политиката означават отговорност, а действията в политиката носят последици. Ако колегите от ПП-ДБ искат да я носим заедно, а не с други мнозинства, то е редно да седнем на масата и да проведем разговор. Многократно даваме един и същи сигнал, че когато в едно управление носим отговорност заедно, следва и заедно да вземем решенията", подчерта Атанасова.

"Доверието между партньори се гради трудно, но лесно се руши. Дотук им дадохме доверие в аванс и то огромно по своя мащаб. Очакваме да преразгледат всичките си действия и да ги синхронизират с нас", предупреди тя.

"Не сме в ролята на спасители, защото на всички ни дойде в повече. Виждаме как спасяват София. Ние сме в ролята на партньори", коментира още председателката на парламентарната група.

Снимка: БТА