Митов присъства на церемония в българското посолство във Вашингтон като част от работното си посещение в САЩ.

Министърът посочи, че засилването на източния фланг на Алианса е от особено значение за справяне със съвременните предизвикателства в региона.

На церемонията бяха отличени посланик Кърт Волкър – изпълнителен директор на Института за международно лидерство „Маккейн“; Хедър Конли – вицепрезидент в Центъра за стратегически международни изследвания и заместник-секретаря по отбраната Джеймс Таунсенд.

По повод посещението на българския министър във Вашингтон Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) и Европейският институт организират специални обществени събития, в рамките на които министър Митов – в качеството си на почетен гост – изнася слова по актуални теми и участва в дискусии по свързани със съвременните предизвикателства въпроси.

Вчера външният министър Даниел Митов произнесе реч във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

"Поведението на Русия в настоящия момент представлява сериозна заплаха за нашата сигурност", заяви Даниел Митов.

По думите му "санкциите по отношение на Москва трябва да се запазят, независимо от всичките им реални и мними недостатъци". Същевременно министърът заяви, че всички искат да имат добри отношения с Русия, отбелязва агенцията.

"Ние всички искаме да търгуваме, да имаме добри отношения с руснаците. Положихме всички усилия след падането на Берлинската стена, за да постигнем това", добави Митов.

В американската столица Митов коментира и енергийната политика на правителството ни, която по думите му е успешна отчасти и заради българо-американското партньорство, съобщи БНР. Той увери, че в България руски газ няма да спре да тече и припомни за съществуващия договор за това до 2030 година. Митов допълни, че сега задачата е да се изградят нови връзки, които да помогнат за диверсификацията на снабдяването с газ и така да се стигне до намаляване на цената.

В програмата на министър Митов са включени срещи с представители на българската общност от района на Вашингтон, Клуба на българските професионалисти във федералната столица, представители на неправителствения сектор в САЩ.

В програмата му са предвидени срещи по актуални двустранни и международни въпроси в Държавния департамент на САЩ; Съвета за национална сигурност; департаментите по отбрана, енергетика и търговия и др.
Министър Митов ще се срещне в Конгреса на САЩ с представители на Камарата на представителите и Сената.