След нападението в арткафене в събота вечерта в Копенхаген, при което бе убит един човек и ранени други трима, през нощта имаше нова атака в датската столица.

Вижте снимки >>>


Един човек бе прострелян в главата и двама полицаи бяха ранени, съответно в ръката и крака, край синагога в центъра на града, съобщи полицията, като уточни, че е рано да се каже дали нападението е свързано с атаката по-рано вчера срещу арткафене в датската столица, предаде Ройтерс.

По-.късно мъжът почина. Той е 55-годишен евреин, който е охранявал синагогата, предаде БТА.

Предполагаемият извършител на двете атаки беше ликвидиран от полицаи, когато откри огън по тях в района на железопътната гара Ньорепорт, в работническия квартал Ньоребор, часове след като стреля по културен център и синагога.

Атентаторът е бил ликвидиран от специалните части на полицията пред блока, в който живеел в района на гарата. Той бил проследен до кооперацията, след като таксиметров шофьор подал сигнал в полицията, че подозрителен мъж е пътувал в колата му след първото нападение в културния център.

Общо трима души са загинали и петима са били ранени след двете атаки.

В датската столица през нощта течеше масирана полицейска операция с участието на спецчасти и хеликоптер.

 Във връзка със случилото се в Копенхаген бяха въведени засилени мерки за сигурност. Полицията блокира районите около местата на двете нападения, засилен бе контролът на всички транспортни изходи. Колите, пътуващи за съседна Швеция по моста Йоресунд бяха претърсвани.

По молба на датските си колеги германската полиция засили проверките на граничните пунктове с Германия.

България осъди атаките в Дания

"България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани. Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа". Това каза в свое изявление по повод стрелбата в Копенхаген министърът на външните работи Даниел Митов, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства", се казва още в изявлението на министъра. 

Лидери от ЕС и САЩ също осъдиха атаките в Копенхаген.