Така вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отговори на въпрос на Дарик за покачване на горната граница на пенсионната възраст. Той обясни, че идеята е добра. Според него пенсионната възраст в България, особено за жените, е много ниска и подобна стъпка ще бъде необходима не само като антикризисен ход, но и за заздравяване на пенсионната система на страната.
По думите на министъра, повишаването на годините за пенсия ще бъде постепенно въведено като първоначално ще има преходен период - в първите три години, например човек ще има избора дали да се пенсионира по старата или по новата система. За тези, които изберат по-късното пенсиониране, да има бонуси, е идеята на финансовия министър.
В България ще има плосък данък, докато ГЕРБ е на власт, категоричен е Дянков. Той допълни, че ставката (от 10%) е правилната и ако има някакви промени в данъчното законодателство, то те няма да стават със следващия Бюджет 2010, а след това. Според него трябва да се мисли за намаляване на ДДС, "но като единно ДДС, а не чрез някаква диференциация по сектори".
„В Бюджет 2010 не искам да има никакви промени в данъчното законодателство. Не е време в криза да се правят промени”, заяви финансовият министър. Той каза, "че от 2011 до 2012 година да се намали ДДС от сегашните 20% първо до 18% и ако икономиката тръгне на добре дори и да се намали до 16%".