Заедно с премиерите на Финландия, Белгия и Малта той участва в широка дискусия „Бъдещето на Нова Европа”, предаде БНТ.

Премиерът призна, че е преориентирал мисленето си от фискална стабилност към преструктуриране на икономиката. Премиерът отбеляза, че във всички периоди на криза след 2000 година в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

Монетарната и фискална политика беше и продължава да бъде много важна, защото пази доходите на хората от обезценка, но не е достатъчна, защото виждаме как вече пета година страната ни е в рецесия и фискалната стабилност не помага да излезем от кризата, коментира Пламен Орешарски. По думите му е очевидно, че трябва да търсим стимулатори на растежа. Бих се радвал, ако успеем да ориентираме повече икономиката ни към експорт, защото виждам, че това е най-верният път, заяви Орешарски.

Той добави, че вътрешното търсене също е стимулатор на икономическата активност, но по-важно е да произвеждаме и да изнасяме повече. Това показва практиката на други малки страни, отбеляза премиерът и допълни, че насърчаването чрез вътрешно търсене е по-удачен подход за големи икономики като Китай.

Пред внушителна аудитория Пламен Орешарски и неговите колеги дискутираха за предизвикателствата пред нашия континент. Българският премиер заяви, че ще спести на европейците съветите за излизане от кризата, но подчерта:

"Устойчивата фискална и монетарна политика са необходимо, но недостатъчно условие за устойчивост на икономическото развитие и това вече всички го виждаме."

С думите си премиерът се разграничи от политиката на ексфинансовия министър Симеон Дянков, който на няколко пъти се опитваше да поучава европейските лидери, как да излязат от кризата.

Световният икономически форум в Китай, известен още като "Летния Давос", е най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година. Широк кръг въпроси, свързани с икономическото развитие на света и остатъците от глобалната криза бяха акцент във вчерашната сесия.

Преди началото й премиерът Орешарски обсъди с президента по държавните въпроси на Huawei Technology Уанг Ченг Донг възможностите за разширяване на инвестициите на компанията в България.

Huawei обявиха, че обмислят създаването на регионален европейски център за изследвания и технологии в страната ни. Инвестициите на компанията извън Китай през миналата година възлизат на около 5 млрд. долара.

Премиерът Пламен Орешарски се е срещнал и с президента на China Eximbank Ли Жуогу, като е обсъдил с него някои ключови направления за сътрудничество. И от двете страни е било изразено желание за съвместна работа.

Орешарски е обърнал специално внимание на голямата кредитна линия, която китайското правителство още миналата година отпусна за страни от Централна и Източна Европа. Тя възлиза на 10 млрд. долара за целия регион.

Според министър-председателя, в продължение на една година кредитната линия не бележи особен прогрес при усвояването заради доста твърдите изисквания от страна на китайската банка - най-вече държавно гарантиране на отделните финансирания. Той уточни, че е разгледана възможността за по-голяма гъвкавост и от страна на българските власти и от страна на Eximbank.

Вчера Орешарски се срещна и с най-богатия китаец Уан Дзиенлин и го покани да инвестира у нас.