Орешарски каза на Уан Дзиенлин* на среща в град Далиен, че моментът за инвестиране в Нова Европа е сега и го запозна с възможностите за инвестиции в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Разбрах, че вече имате инвестиции в САЩ. Трябва да дойдете и в Европа. Старото правило за диверсификация винаги е в сила", отбеляза министър-председателят.

Той благодари за поканата за разговор за възможностите, които предлага страната ни, и отбеляза:

"Ще бъда щастлив, ако в края на срещата си кажете – как не съм разбрал по-рано".

Орешарски изтъкна, че в България секторът, който се развива бързо, е туризмът - морски, планински, спа туризъм, и че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци. И добави, че България е на първо място в Европа по минерални извори, част от които все още не са разработени добре.

"В СПА-индустрията все още има много резерви",
анализира Орешарски, след което напомни, че страната ни е известна като страната на розите и разказа за розово масло.

Уан Дзиенлин досега не е бил в България, но се зарече да планира делегация, ръководена от него, и да посети страната ни до края на годината. Той покани премиера да разгледа някои от обектите на компанията му и обясни, че бизнесът му е именно в сферата на туризма и хотелиерството.

В края на срещата Орешарски подари реплика на най-старото злато, обработено в България.
Подаръкът на Уан Дзиенлин бе свитък, правен от първия китайски калиграф.

Вчера премиерът на Китай Ли Къцян посъветва Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият той каза: "Няма да се правим на китайци".

Орешарски и членове на делегацията са се срещнали с представители на бизнеса и неправителствени организации, каза по-късно вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БТА.
На компания за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies премиерът предложил да направят у нас регионален европейски развоен център.
От компанията посрещнали идеята с голям интерес и са поискали срещи с университетите и изследователските институти в сферата, в която работят, и до месец ще започнат проучване на възможностите.

Орешарски предложил да помислят и за някакъв вид производство на компоненти.

По думите на Бобева китайските представители са отбелязали два проблема в България - тромавата процедура с визите и достъпа до обществени поръчки.

Българският бизнес би могъл да кандидатства с наша подкрепа за отпуснатите още през изминалата година от Китай 10 млрд. долара кредитна линия за страните от Централна и Източна Европа, заяви Орешарски по време на срещата си с президента на China Eximbank Ли Жуогу.