Опозицията в Косово спечели парламентарните избори и нанесе поражение на управлявалите от десетилетие бивши командири на някогашната Армия за освобождение на Косово, предават Франс прес и БТА, като се позоват на резултати, съобщени от изборната комисия. Резултатите от преброяването на близо 95 процента от гласовете сочат, че лявата опозиционна партия Самоопределение получава 25,8 на сто, а десноцентристкият Демократичен съюз на Косово - 25 на сто. Зад тях остават двете главни управляващи досега партии - Демократическата партия на Косово и Алианс за бъдещето на Косово.

"Дойде време! Дойде време!", заяви в центъра на Прищина лидерът на Самоопределение Албин Курти, който се представи пред привържениците си като министър-председател на Косово.

"Ще направя всичко по силите си за съставяне на правителство възможно най-бързо, тъй като годината е към края си и трябва да приемем бюджет", добави Курти, цитиран от Ройтерс.

"Приемаме присъдата на народа. Демократическата партия на Косово минава в опозиция", заяви нейният лидер Кадри Весели.

Тъй като Самоопределение не получава абсолютно мнозинство от 120-те депутатски места, 10 на сто от които са за сръбското малцинство, 44-годишният лидер Албин Курти ще се опита да постигне коалиционно споразумение с кандидатката за премиер на Демократичния съюз на Косово Вьоса Османи. Тя заяви, че е готова да преговаря за коалиция, за да бъдат изтласкани в опозиция партиите, управлявали досега Косово.

Снимка: БТА/АP

Тези избори бяха четвъртите след като Косово обяви независимост през 2008 г. Те бяха свикани след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка през юли, тъй като бе призован да свидетелства по дела за военни престъпления пред нов международен трибунал в Хага. Който и да поеме управлението на Косово, ще бъде изправен пред проблема за отношенията със Сърбия. След нормализация на тези отношения Косово може да стане член на ООН, посочва Ройтерс.

Снимка: БТА/АP

Косово бе призната от повече от стотина държави, но не и от Сърбия. В северно Косово, населено предимно със сърби, подкрепяната от Белград партия Сръбска листа спечели повечето от гарантираните 10 места в парламента. Още 10 места са определени за други малцинства, отбелязва Асошиейтед прес. Избирателната активност достигна около 44 на сто. Около 1,9 милиона избиратели имаха право на глас, добавя АП. Мисията наблюдатели от Европейския съюз ще направят първоначална декларация за изборите утре.