Две опозиционни косовски партии - лявата националистическа партия "Самоопределение" на Албин Курти и най-старата формация - Демократическа лига Косово на Иса Мустафа, се очаква да получат по 30 процента от гласовете в парламентарните избори, сочи екзит пол, цитиран от Ройтерс. Демократическата партия на Косово на Кадри Весели остава трета с 22 процента остава трета с 22,8 процента.

Коалицията "Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия събират подкрепата на 10,58% от избирателите, докато коалицията между Социалдемократическа инициатива (НИСМА), "Алианс за ново Косово" и "Партията на справедливостта" печелят 4,41%.

Тепърва ще стане ясно дали Вьоса Османи от "Демократически съюз на Косово" ще бъде първата жена премиер на Косово и дали с Албин Курти от "Самоопределение" ще трябва да търсят трети коалиционен партньор.

Избирателната активност е по-висока в сравнение с изборите преди 2 години и се очаква да доближи 50%, като за това най-голям принос има сръбската общност.

По данни на ЦИК на Косово общият брой на избирателите е над 1,9 милиона души. От тях 117 808 са регистрирани в 10 общини с преобладаващо сръбско население. В 120-местния парламент на Косово са запазени 10 депутатски места за представителите на косовските сърби. Други 10 места са предвидени за останалите етнически общности.

"От "Самоопределение" по-рано заявиха: "Ние сме победителите според екзитполовете. Но по-важен за нас е истинският вот. Ще отложим тържеството, докато не бъдат обявени официални резултати".

Снимка: АР/БТА

В месеците, предхождащи изборите, ДЛК и партията на Курти преговаряха за коалиция, но не успяха да постигнат споразумение кой да оглави правителството в Прищина след евентуална победа на изборите.

Последното правителство беше коалиция между Алианса за бъдещето на Косово, Демократическата партия на Косово и Социалдемократическата инициатива.

До предсрочните парламентарни избори в Косово се стигна след оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли, след като беше призован за разпит от прокурора на страната за военни престъпления относно ролята му във въстанието през 1998 г. - 1997 г. срещу сръбските сили.

Очакват се трудни преговори за съставяне на правителство, което да започне преговори с Белград за нормализиране на отношенията, което е основното условие както за Косово, така и за Сърбия да се присъединят към Европейския съюз. Преговорите се сринаха миналия ноември, когато Прищина въведе 100% данък върху продуктите, произведени в Сърбия.