След като по-рано представители на ДПС се явиха за консултации с първата политическа сила, след тях и експерти от ГЕРБ и БСП се срещнаха в парламента за разговор за секторните политики и бюджета. Кристиан Вигенин обясни, че диалогът е необходим, но до момента процесът бил много хаотичен. Той поиска от ГЕРБ да представят приоритети, срока на действие на евентуално редовно правителство, както и в какъв формат ще бъде то според първата политическа сила.

Отчитаме много сериозните предизвикателства пред държавата ни, много сериозната отговорност, която носим всички, най-вече ние - като победител на последните предсрочни парламентарни избори, да съумеем да предложим управленска програма, която да бъде подкрепена от максимален брой народни представители, които да формират мнозинство, което е готово да подкрепя правителство, което да я изпълнява, заяви Десислава Атанасова.

Тя отбеляза "тежките" решения, които предстоят. Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, които ще препотвърждават евроатлантическия път на България, посочи Атанасова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ е представяна многократно, "тя не е в екселска таблица", но е детайлно разписана с мерки, цели и начини да бъде постигната, и предложи да говорят по секторни политики.

Снимка: БТА

Заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин посочи, че са се отзовали на поканата на ГЕРБ-СДС за среща с разбирането, че диалог трябва да се води, но до момента този процес бил хаотичен.

Преди да влезем в детайли какви са нашите приоритети, партийни и политически, преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две-три неща, които да дадат насока на този процес, каза Вигенин.

Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство и как ГЕРБ си представят формата на такова възможно правителство, посочи той. По думите му са очертани три формата - на малцинството, коалиция, "правителство на личности".

Снимка: БТА

"Прав е г-н Вигенин да търсим повече логика във всяка от отстъпките в процеса. Тя нормалната политическа логика изчезна през последната година и половина. Без да драматизирам, парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентът се събира за къси серии, а след това потъваме в поредния цикъл от избори. Трябва да намерим технология, за да прекъснем този процес", каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

Вигенин очерта и приоритетните въпроси за БСП - социалната, демографската политика, образование, здравеопазване, съдебната реформа и членството в Шенген, и посочи, че дефицит от 3 процента не е приемлив.

След срещата между двете политически формации Атанасова заяви, че ГЕРБ-СДС и "БСП за България" са спорили по възможностите на дефицита за влизане в еврозоната.

"Еврозоната е наш приоритет. ГЕРБ е партията, която през 2020 г. вкара България в чакалнята на еврозоната. От този приоритет не се отказваме. Те подкрепят еврозоната. Спорихме по възможностите на дефицита за влизане в еврозоната", каза Атанасова след разговорите с БСП. Знаете, че условията са няколко - инфлация, дефицит, определено законодателство, припомни тя. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа, може да се направи компромис с това, добави още Атанасова, цитирана от БТА.

Обсъдихме нашата визия, част от нашата управленска програма, посочи тя и добави, че са обсъждали финансовата и бюджетна политика, социалната политика и здравеопазване. По някои теми нямаме абсолютно никакви противоречия като например външна политика, с изключение на, от тяхна страна, помощта за Украйна, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно срока и формата на правителство, Десислава Атанасова каза, че не са коментирали тези въпроси. Това са лидерски въпроси, които предстои да се обсъдят, допълни тя. Водим разговори по секторни политики, за да търсим общи решения в бъдеще, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.