Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по Конституция за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени", се казва в изявление на Михаил Миков на сайта на Народното събрание.

Ваканцията на депутатите е до 31 август, събота, а първото пленарно заседание щеше да е на 4 септември, сряда.

По думите на Миков, отчитайки тежестта на аргументите на президента и на премиера Пламен Орешарски, интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, е необходимо депутатите да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища.

"С оглед на казаното, приканвам народните представители и парламентарните групи да подготвят позициите си в следващите седмици за ново обсъждане на закона", казва още Миков.

БСП: Ветото е повлияно от кръгове

Антон Кутев заяви, че ветото не е изненада, но мотивите на президента стоят "под съмнение", тъй като БСП не приема обвиненията в непрозрачност или в липса на диалог.

Заместник-председателят на НС и депутат от БСП Мая Манолова пък заяви за БГНЕС, че не знае дали президентът взема решенията си под диктовка, но определено - "от кръгове, които търсят политически реванш".

По думите на Манолова, държавният глава определено е взел страна, а налагането на ветото върху бюджета е недопустима намеса в действията на изпълнителната власт без никакви сериозни аргументи.

ДПС: Готови сме да оборим ветото

Не сме изненадани нито от ветото на президента Росен Плевнелиев, нито от мотивите, каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БТА.

Искам да мисля, че президентът иска да помогне да има повече прозрачност, но начинът, по който се налага това вето, и мотивите към него, ме карат да мисля, че то е политическо, коментира Цонев.

Готови сме да оборим ветото, Министерството на финансите също е готово със своите мотиви и ветото ще бъде преодоляно, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

ГЕРБ: Парламентът да се събере веднага

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ръководството на парламента да свика незабавно извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде обсъдено президентското вето върху актуализацията на бюджета.

Според него отлагането на заседанието чак за 30 август е прах в очите на хората.

Реформаторският блок: Ще лъсне новата тройна коалиция

С ветото си върху актуализацията на бюджета президентът Росен Плевнелиев защити обществения интерес, като отложи кражбата на половин милиард лева от мафията.

Реформаторският блок е категоричен, че едно прегласуване на актуализацията на бюджета ще представлява явно подписване на тройна управленска коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

Неприемането на аргументите на президентското вето ще превърне плана "Орешарски" в план "Сидеров".


АНКЕТА: Трябва ли да се върнат депутатите за ветото?

Кръстосан огън: За разходите в актуализацията на бюджета