От БСП настояват още премиерът Бойко Борисов да установи контакти с ЕК и с руското правителство.

Имаме надежди, че това не е финалният акорд, въпреки че сме съвсем близо до него, коментира заместник-председателят на партията Янаки Стоилов.

Той посочи, че предишният министър-председател Пламен Орешарски не е успял да устои на "комбинирания натиск от страна на САЩ и на предишния състав на ЕК".

Зам.-председателят на БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев призова политиците сега да запазят спокойствие и да не се делят на русофили и русофоби, а да защитят националния интерес, като потърсят начин проектът да продължи.

"Южен поток“ е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната", категоричен бе Стойнев.

По думите му, ако проектът се реализира през Турция, това означава, че се затрудняват действията на "Булгартрансгаз" и може би няма да имаме нужда от нашата газопреносна мрежа, предаде БТА.
Според Стойнев, това означава да се лишим от приход от приблизително 120 млн. долара годишно. "В тази компания работят около 1200 човека, може би над половината от тях ще трябва да бъдат съкратени", добави той.

Бившият енергиен министър отбеляза, че от 2016 г. до 2040 г. очакваните приходи от "Южен поток" за Българския енергиен холдинг при 8 процента вътрешна норма на възвръщаемост са равни на 2 млрд. и 700 млн. евро, отделно приходите от данък печалба за същия период са 831 млн. евро и минимум 500 млн. евро от ДДС за срока на експлоатация.

Стойнев отбеляза, че газопроводът е щял да мине през най-бедния район на България и на ЕС и да гарантира над 5000 нови работни места.

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че партията настоява за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за състоянието и перспективите за реализация на проекта.

"Премиерът и правителството трябва да предприемат спешни мерки и действия за реализация на този важен за България проект. Готови сме да окажем всякакво съдействие по отношение на план, предложен от Борисов и политическите партии, които желаят изграждането на "Южен поток", посочи Миков.

По думите му в тази дискусия трябва да се търсят национално отговорните решения. Според лидера на социалистите, спирането на строителството, заобикалянето на България, е акт с тежки икономически и социални последици за поколения български граждани.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Европейската комисия срещу руския президент

АНКЕТА: Кой е големият губещ от спирането на проекта "Южен поток"?