Дебати и гласуването на ратификациите, свързани с емитирането на заема, са насрочени за 25 февруари.

"Външният дълг, който България трябва да плати до 2017 година, е 5 млрд. лева. През 2016 година не предстоят плащания", заяви зам.-председателят на  БСП Янаки Стоилов по повод твърденията на управляващите, че 12 млрд. от исканите 16 са за погасяването на стари дългове, предаде БТА.

По думите му за периода от 2015 до 2017 г. България трябва да погаси 2 450 000 000 евро или около 5 млрд. лв. външен дълг.

"На 1 май 2015 г. е падежът на заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1.5 млрд. евро, а през юли 2017 г. са плащанията по "дянковите" облигации в размер на 950 млн. евро", каза още Стоилов.

От БСП настояват за официален отговор от правителството на въпроса дали част от средствата, които се предвиждат по новия заем, не са за обещания за превъоръжаване. Такава теза лансираха и от "Атака".

ДПС: Всички "против" да бъдем в залата

ДПС ще гласува против ратификацията за нов дълг, призовавамe всички, които ще гласуват "против", да бъдат в пленарната зала, заяви междувременно Йордан Цонев на пресконференция, цитиран от "Фокус".  

Сметки на ДПС и на други експерти сочат, че не финансирането на падежиращите дългове и на бюджетния дефицит са продиктували необходимостта от поемане на дълг, подчерта Цонев.

"Има разминаване, но смятаме, че финсовото министерство трябваше да бъде по-акуратно в сметките, да посочи точната необходимост", обясни Цонев.

Той подчерта, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза.
"Ако това се случи, България ще бъде с най-бърз темп на нарастване на външния дълг в Европейския съюз", добави депутатът. 

По думите му поемането на този дълг е признание за липса на реформа и ако в следващите три години продължи да се увеличава, обещанието, с което управляващите партии дойдоха на власт - за правене на реформи, няма да бъде изпълнено. 

По-рано и лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че няма да подкрепят новия заем, защото няма перспективи за растеж и развитие.

"Трябва да се платят тези стари задължения, но няма друг начин освен чрез вземането на друг заем. Съществува активен спор между всички експерти за обема на тези задължения. Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни“ средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени“, каза Първанов. 

От "Атака" също са категорично против.

Все още БДЦ не са заявили как ще гласуват, засега казаха само, че по принцип не са против нов заем, но искат повече разяснения. Според някои медии БДЦ клони към въздържание.

Категорично "да" са казали само от ГЕРБ и РБ.

Горанов: Не можем без този дълг

От Патриотичния фронт отново разговаряха днес с финансовия министър Владислав Горанов. След срещата депутатите от ПФ запазиха мълчание, докато не бъдат окончателно готови с отговора си на заседание на ПГ. Министърът каза, че е оптимистично настроен.

"Срещата беше много ползотворна, нека колегите си вземат решението. Надявам се здравите сили и здравият разум в тази държава да надделеят", добави той, цитиран от БГНЕС.

Не е възможно да не се поеме този дълг, категоричен е Горанов.

По думите му, дали ще се приеме утре споразумението за посреднически услуги с 4-те банки, е въпрос на законодателна целесъобразност.

"От гледна точка на Министерство на финансите и правителството, сключването на подобно споразумение е важно, за да може да си плаща сметките", каза още Владислав Горанов.