Вчера Йовчев беше разпитан като свидетел по процеса за незаконно използване на СРС-та от ДАНС в МВР, по което подсъдима е бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според ексминистъра, ако това е едно от ключовите дела, то тогава България е бутафорна държава.

"Тези, които правят изказванията, вероятно не са юристи", коментира днес пред журналисти Бойко Рашков, който също бе разпитан като свидетел, предаде БТА.

Пред съда той заяви, че Бюрото е излязло с доклад по случая, в който са описани няколко допуснати нарушения. Едно от тях е прекомерният срок, за който са дадени разрешения да бъдат използвани СРС спрямо информационната система на МВР.

Той не допусна възможността съдия, който стои начело на едно от най-големите съдилища в страната, да не може да прецени това, защото иначе нямало да отговаря на длъжността, която заема. Той допълни, че и днес Бюрото стои зад заключенията си в доклада, който е изготвен след сигнал от Инспектората на МВР. Проверката по случая продължила два месеца. 

Рашков обаче не се нае да прогнозира как би завършил процесът.
Той каза още, че са установени и други случаи, при които са давани разрешения за СРС за градове в страната от съдия в София. А това, по думите му, по закон не можело да се случи.

Министър Иванов: Скандалът може да повлияе на доклада от ЕК

Междувременно правосъдният министър Христо Иванов заяви пред журналисти в Брюксел, че това, което наистина би се отразило на доклада на Европейската комисия покрай записите, е липсата на реакции, предаде БТА. 

"Това, което ЕК винаги е очаквала, е когато има такива твърдения, да има обективно и убедително разследване, което да даде отговор. Ако има проблем, да бъде изваден и решен, а ако няма - чудесно, това ще бъде много добра защита и за хората, които са въвлечени в този безспорно неприятен скандал. Той е неприятен не просто заради съмненията, които повдига, а и заради целия начин, по който се разгръща в общественото пространство", коментира Иванов.

По думите му фокусът трябва да бъде върху адекватната, решителна институционална реакция - да се проверят фактите. Според Иванов, ако шумът в опит да се подмени темата успее, това ще окаже влияние на доклада по механизма за сътрудничество и проверка.

Кунева: Замесените да не участват в проверката

"Проверка по случая със записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова трябва да има, както на това откъде и защо текат, така и на самото съдържание. За мен е проблем възможността да се правят такива записи, в нарушение на закона. Изнесените факти са твърде притеснителни и за пореден път доказват необходимостта от съдебна реформа, включително и от явно гласуване във ВСС", каза вицепремиерът Меглена Кунева в рамките на парламентарния блиц контрол.

По думите й, че върху съдебната система се оказва влияние, е факт, който е добре известен. Според нея обаче институциите са ясно разписани и не трябва да се търсят извънредни органи, просто замесените в скандала не бива да участват в самата проверка.

Идеята за независим орган или комисия, която да поеме случая, обаче не намери решение. Тече проверка в Етичната комисия на ВСС, както и досъдебно производство в прокуратурата. Някои от съдебните кадровици обаче "изплуваха" от записите, а името на главния прокурор се споменава няколко пъти. Това породи коментари, че разследването няма да е обективно.

Самият Сотир Цацаров заяви днес, че се проверява кой е мъжът, който участва в записите заедно с Янева и Ченалова.