Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, а залата избухна в аплодисменти. Той беше избран с конституционно мнозинство - 161 "за". Негови заместници станаха Екатерина Захариева, Даниел Лорер и Филиз Хюсменова. 

Председателски постове в комисиите заеха и повечето от бившите министри от третия кабинет на ГЕРБ. Председател на вътрешната комисия стана шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

От залата обаче отсъстваше опозицията, тъй като депутатите на ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха заседанието в знак на протест срещу групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които, по обвиненията им, са си разпределили предварително комисиите.

ГЕРБ-СДС получи 14 парламентарни комисии, ДПС - 5, а ПП-ДБ - 3. Три от комисиите останаха без ръководство, тъй като председателските места бяха предназначени за представители на опозицията, а оттам оттеглиха номинациите си.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков беше избран за председател на комисията по европейските въпроси. Второто председателско място беше за ДБ, които оглавиха комисията по информационни технологии в лицето на бившия министър Божидар Божанов. Третата комисия е правната, която вече се ръководи от Стою Стоев.

След излизането на трите опозиционни групи от пленарната зала независимият Радостин Василев отбеляза, че той сам е останал единствената опозиция. Той беше и единственият, гласувал срещу това Борисов да стане председател на външната комисия.

"ГЕРБ днес тържествуват, те постигнаха целта на сглобката. Борисов е избран, вече в настроение, сега за Барселона ли ще отговаряте", попита Василев.

Снимка: БТА

"Наистина е предизвикателство за българите точно вие да сте във външната комисия. Конграчулейшънс!", добави Василев. И поздрави и ГЕРБ, и ДПС. "Вие превърнахте наистина ПП в посмешище и те го виждат сега от първия ред", заяви депутатът. Последва защита на репутацията на бившия премиер от страна на бившия зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който изтъкна заслугите на експремиера на полето на външната политика.

"Всички спортисти, като чуят за него, и им се повръща, всички до един", каза на бившия спортен министър Мануил Манев.

От кулоарите за кратко се завърна Тошко Йорданов, за да реагира срещу избора на Борисов начело на външната комисия.

"Тук съм да поздравя ПП и ДБ, трогателно, г-н Петков. Г-н Борисов, наистина това е сарказъм вече. Той заслужава да е начело на комисията по външна политика. Той е единственият, който говори на всички езици в света, ще говори на швейцарски с швейцарците, на австрийски с австрийците", каза Йорданов.

Снимка: БТА

"Не знам дали можете да намерите по-голямо дъно, но аз вярвам във вас, вие сте го доказали, успех, колеги, в дълбаенето на дъното", обърна се Тошко Йорданов към ПП.

Още от началото на пленарното заседание в петъчния ден депутатите попълват ръководствата на парламентарните комисии и правят промени в състава им, след като преди ден двете първи по големина групи, които стоят зад правителството, се споразумяха за разпледелянето им. Според договорката ГЕРБ взема повечето председателски места, тъй като в изпълнителната власт доминира ПП. 

Мнозинството в Народното събрание избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на комисията по правни въпроси, след като той излезе от тази по конституционните въпроси. Преди дни той анонсира, че ще се откаже от конституционната, тъй като нейният състав ще бъде попълнен отново и в него няма да влизат знакови политически фигури. 

После ГЕРБ взе още регионалната, социалната, здравната, образователната, вътрешната и тази по отбрана, земеделската, комисията по култура и медии  - ексминистърът на регионалното развитие Николай Нанков застана начело на регионалната комисия, Христо Гаджев пък бе избран за шеф на комисията по отбрана, а Радомир Чолаков ще ръководи тази по конституционните въпроси.

Бившите министри Николай Нанков, Деница Сачева, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов, Десислава Танева, Красимир Вълчев застанаха начело на комисиите, чиито ресори оглавяваха, когато бяха министри в кабинета "Борисов 3". Контрола над службите пое Даниел Митов, антикорупционната комисия - Рая Назарян, енергийната - Делян Добрев, а комисията по правата на човека ще ръководи Евгения Алексиева. 

ДПС получи председателските постове в общо пет комисии - по бюджет и финанси, по околна среда, транспортната и икономическата, както и спортната. Бюджетната комисия оглави Йордан Цонев, а Халил Летифов - транспортната, Станислав Анастасов - тази по околна среда и води. Хамид Хамид ще е председател на тази по икономическа политика, а начело на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта ще бъде Набие Кабак. 

В началото на номинациите за ръководствата на комисиите "Възраждане" поиска извънреден председателски съвет, а от БСП - прекъсване на заседанието. Предложенията бяха отхвърлени, а Росен Желязков отрече трите групи да са си разпределили местата, като обясни, че в залата вървят номинации и няма усещане за предварителни договорки, както обвини опозицията.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов предложи на "Възраждане" и БСП да се откажат от председателски и зам.-председателски места, тъй като опозицията е пренебрегната.

БСП няма да предлага председатели, зам-председатели и напуска залата, защото няма да участва в това гласуване, което легитимира паралелната държава, обяви Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

"ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство, посочи тя, като повтори тезата си за паралелната държава. "Мотивите са да бъде спасен Бойко Борисов, а ДПС - да се легитимира вече официално във властта", заключи соцлидерката. Нинова припомни, че ПП-ДБ са говорили за изчегъртване на ГЕРБ, а Христо Иванов е акостирал с лодка на "Росенец". БСП няма да предлага председатели, зам-председатели и напуска залата, защото няма да участва в това гласуване, което легитимира паралелната държава, обяви Нинова.

"ДПС подкрепя правителството в геополитическата ориентация, която българските граждани избраха", отвърна й Йордан Цонев. И отрече твърдението, че са в коалиция с ГЕРБ и ПП-ДБ. "ДПС не участва във властта, няма постове, но подкрепя геополитическото мнозинство, което е най-голямото досега - 168 народни представители. Така ще бъде в това НС", заяви той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска да бъде свикан председателски съвет, на който да се обсъди вариант, в който представители на опозицията да имат места в ръководствата на парламентарните комисии.

"Ние няма как да допуснем да предлагаме наши кандидати за зам.-председатели или председатели, които после да бъдат обект на арбитраж от управляващото мнозинство", обясни той. "Другият път е пътят на разговора и диалога, какъвто в това НС липсва", посочи Костадинов. "Реваншизмът и контрареваншизмът в българската политика трябва да спрат", призова той.

Снимка: БТА

От началото на функционирането на това Народно събрание имахме многократна възможност на председателски съвет тази точка да бъде обсъждана, тя е в дневния ред от вторник, обясни председателят на парламента Росен Желязков. Но посочи, че, ако другите парламентарни групи преценят, че председателски съвет ще помогне, е готов да го свика. 

От ИТН също реагираха с недоволство, че върви групиране, от което са изключени.

"Излиза така, че новото мнозинство е евроатлантическо, а всички останали сме неевроатлантически и едва ли не сме проруски", коментира Гроздан Караджов от ИТН, като декларира, че те са евроатлантически ориентирана формация и никога не са защитавали решения, които да водят към нещо друго.

"Новото мнозинство има два "големи смокинови листа", които ги пазят, коментира той. Едното е тази мантра за евроатлантизма, второто е т.нар. конституционно мнозинство, обясни депутатът.

"Тези две листа служат за параван, за едно нечисто пране, проснато на простор да виси и да пази да не се вижда какво става вътре в новото мнозинство", възмути се Гроздан Караджов.