Това заяви в курортния комплекс „Албена“ по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Министър-председателят Борисов участва в юбилейната пленарна сесия. Той коментира приоритетите в взаимодействието между централна и местна власт.

В национален мащаб, премиерът призова представителите на местите власти да бъдат много прецизни в своята работа по отношение на управление на средствата за справяне с бежанския поток у нас.

Премиерът определи като критично състоянието с бежанския поток, който залива Европа заради войните в различни точки на света и прииждащите емигранти от Сирия, Афганистан, Иран и други страни.

По думите му през вековете е имало много неправди и сега те дават резултат.

Към това се добавят и проблемите, свързани с климатичните изменения и последствията от тях, които пряко рефлектират върху живота на хората.

Борисов подчерта, че за момента работещото споразумение с Турция за бежанския поток спасява България и Европа. Той допълни, че е много важно максимално бързо ратифициране на споразумението с Афганистан, защото е проблем прииждането от там на емигранти на групи.

Проблемът с бежанския поток Борисов определи като „изключително сложен“, давайки за пример Италия, където по думите му той е придобил чудовищни размери. В целия този контекст е необходимо обединение, защото и нашата страна плаща цената за онова, което се случва в света, подчерта Борисов.

Той коментира също проблемите между самите страни членки на Общността, справянето на отделните общини в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, както и някои приоритети в работата занапред.

По-рано премиерът коментира бежанската криза при откриването на форума "Миграция и интеграция. Влиянието върху жените", организиран от Европейската народна партия

"Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти. България трябва да понесе отговорността и да помага на хората, бягащи от военни конфликти. Това са конфликти на места, където има намеса на Европа и НАТО", посочи премиерът.

На форума на ЕНП кметът на София пък посочи, че Столична община осигурява видеонаблюдение, осветление и полицейски патрули в районите с бежански центрове и струпване на мигранти за да осигури сигурността и безопасността на гражданите. Тя е поискала и от Държавната агенция за бежанците да започне поетапно извеждане от центровете във "Военна рампа" и в "Овча купел" на афганистанските граждани, които имат рисково поведение.