"Ако те могат да изнесат за България, това е най-добрият битум, естествен, има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"Албанският битум е много качествен", отвърна Бериша и добави: "Има и нещо друго, много положително, което може би не знаете - високата оценка на Научноизследователския институт в Милано за битуминозните пясъци, които са с много високо качество и ги има само в Албания. Както например е познат канадският и много известен битуминозен пясък, също такъв е и нашият. Смятаме, че ние разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа.

По повод предстоящата среща на бизнес средите от двете страни, албанският премиер заяви намерение да отправи призив към българските бизнесмени да участват в разработването на този битуминозен пясък, което, по думите му, е една печеливша инвестиция с много ползи.

Нека първо с него да си направим път до нас, Коридор № 8, после да го изнасят”, пошегува се Борисов, а Бериша допълни: "С  удоволствие".

Винаги сме твърдели, че всички държави на Балканите трябва да станат членове на НАТО и ЕС, заяви още Борисов.
"Нашата политика винаги е била балансирана, трябва всички да са в ЕС – Албания, Косово, Сърбия, всички. Имаме добри традиции – първи подкрепихме Македония, България беше от първите, които признаха Косово и се надявам всички да помнят и оценяват приноса ни за спокойствието на Балканите, което невинаги се прави", каза министър-председателят.
Той подчерта, че България беше сред първите, които подкрепиха либерализацията на визите за страните от Балканите.

"Благодаря на премиера Бериша, че оценява нашите усилия", добави Борисов.

Сали Бериша отговори и на въпрос на български журналисти дали е обсъден въпросът за албанските граждани, които се самоопределят като етнически българи и имат ли шанса да придобият статут на малцинство, за да се ползват с повече права.
"Придържам се към принципа, че всеки гражданин на тази страна, в която живеем, е напълно свободен да се декларира по етнически принцип какъвто иска, и както се усеща. Смятам, че това е стандарт, към който трябва да се придържаме всички ние. В Албания няма ограничения, няма и да има, за самоопределението. Ние сме за такава етническа принадлежност, която да ни изведе по-бързо напред към Европа", каза албанският премиер.

След разговори на двете страни ще бъдат подписани три междуправителствени документа за сътрудничество в икономиката, образованието и за връщане на незаконно пребиваващи граждани. 
Възможности за разширяване на българското присъствие на албанския пазар могат да се търсят в износа на вина, мебели, цигари, лекарства, петролни продукти.
От албанска страна има засилен интерес към туризма у нас по черноморските и ски курортите, както и балнеолечението. 26% повече албанци са почивали у нас през първата половина на годината в сравнение с миналата.

Във водената от Бойко Борисов делегация са още министрите Лиляна Павлова, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Делегацията пътува с два военнотранспортни самолета "Спартан". От пресцентъра на кабинета обясниха, че решението спестява допълнителен курс на правителствения самолет, който е в Израел с президента Росен Плевнелиев, съобщи БНР.