Разширението на пречиствателната станция за отпадни води в Китен инспектира днес премиерът Бойко Борисов.

"Огромна пречиствателна станция, всички населени места вече имат най-модерното. Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме им най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства", каза премиерът, след като разгледа съоръжението.

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по оперативната програма "Околна среда" на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите, информира правителствената пресслужба.

На място присъства и министърът на околната среда Емил Димитров, който даде разяснения относно проекта.

"От двата града - Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкият брой жители", обясни Димитров.

Той даде информация и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни три язовира, които да водоснабдяват Черноморието.

"Много бих се радва, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още три язовира, посредством които за 10-15-12 години напред ще има вода завсички. Това ще помогне на жителите и на бизнеса", заяви Димитров.

След като посети обекта, екипът на премиера се насочи към обходния път на Поморие. Днес там се пуска движението по новото четирилентово трасе от Бургас за курорта "Слънчев бряг". С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв.