Очаква се днешният вот да бъде оспорвана надпревара, която може да тласне най-новата членка на Европейския съюз още по-вдясно, отбелязва Асошиейтед прес.

Гласуването вероятно няма да доведе до категоричен победител, тъй като според проучванията нито управляващите консерватори, нито основните им либерални опоненти имат шанс да спечелят мнозинство в 151-местния парламент.

Това означава, че новосформирана дясна партия, оглавявана от фолк певец, може да играе ключова роля в новото правителство. Движение "Отечество" на Мирослав Шкоро се нарежда на трето място в анкетите въпреки общественото недоволство от някои от твърдолинейните му и националистически възгледи.

Партията на Шкоро се очаква да отнеме гласове на управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) - консервативна партия, която доминира на политическата сцена в Хърватия от обявяването на независимостта й през 1991 г.

ХДО на премиера Андрей Пленкович се опитва да си осигури преизбиране в момент, когато страната се сблъсква с ново увеличение на случаите на коронавирус след отварянето на границите и разхлабването на ограниченията. Хърватия се опитва да спаси основния си източник на приходи - туризма по адриатическото крайбрежие.

Пленкович изтегли изборите няколко месеца по-рано, за да се възползва от положителния ефект на досегашното сравнително добро справяне с кризата с коронавируса, отбелязва ДПА. Завръщането на болестта в последните дни обаче засили позициите на неговите опоненти - социалдемократите, и стопи малката преднина на ХДО в социологическите проучвания.

Страна с население от 4,2 милиона души, Хърватия успяваше като цяло да държи епидемията под контрол, като броят на смъртните случаи досега е 113, а заразените са около 3100. Вчера страната съобщи за 86 нови случая.

Основните опоненти на Пленкович са коалицията "Рестарт", водена от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) с лидер Давор Бернардич - основната либерална група на политическата сцена. Те казват, че правителството е затънало в корупция и гласоподавателите трябва да изберат ново начало, ако искат страната да върви напред.

"Рестарт" може да се съюзи също с ляв зелен алианс, ако той успее да спечели достатъчно места. Групата, водена от партия "Можем", има силна поддръжка основно в столицата Загреб, но не е много популярна в останалата част на Хърватия.

Около 3,8 милиона души имат право на глас, но анализатори се опасяват, че страхът от вируса може да задържи много от тях вкъщи. Гласоподавателите са съветвани първо да си премерят температурата и да се откажат от гласуването, ако тя е висока. Тези, които отидат в избирателните секции, трябва да носят маски и собствена химикалка.