Бойко Борисов нарече твърденията за общи действия между ГЕРБ и ДПС "поредните лъжи и измислици". Той коментира темата в профила си във Фейсбук.

"Такива разговори не се водят, а целта на подобни инсинуации е да разколебаят обществото, което настоява за оставката на Тройната коалиция на БСП, ДПС и "Атака". Тяхната връзка е толкова силна и споена, че никой не би си помислил да води подобни преговори от тяхна страна," пише Борисов.

Тезата беше отхвърлена и от Лютви Местан в Брюксел. Местан добави, че между ДПС и ГЕРБ сега има дълбоки политически и ценностни различия.
Според него каквото и да е друго мнозинство в това НС е политически абсурдно. 

"ГЕРБ нанесе много тежки рани на демократичния организъм на страната, които трябва да бъдат излекувани. Това може да стане единствено, когато ГЕРБ не получи шанс за реванш. Смятаме, че кабинетът "Орешарски" трябва да получи своя шанс", заяви Местан, цитиран от БНР.

Снощи журналистът Веселин Желев от Брюксел публикува в личния си блог пост със заглавие "ГЕРБ и ДПС тайно гласят Йовчев за премиер, твърди източник".

Публикацията твърди, че двете партии планират да съставят ново правителство начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев в рамките на сегашния парламент.

"Добре информираният източник" не е съобщен, защото пожелал да остане анонимен.

Според Желев главната цел била "да бъде отстранена “Атака” от ключовата ѝ позиция в парламента и да се намалят вредите, които тя носи на представените в него партии и на страната".

Пред "Фокус" вицепремиерът Цветлин Йовчев нарече подобни информации "недоброжелателни интриги".

"Единственият политически ангажимент, който съм поел, е към министър-председателя Пламен Орешарски, смятам да го изпълня до край, и не смятам да поемам други ангажименти", каза министърът на вътрешните работи.

Бойко Борисов припомни, че води дело срещу Йордан Цонев за клевета. Миналата седмица Борисов заведе иск за 50 хил. лв., защото Цонев го нарече в парламента "мутра" и "основател на СИК".

Лидерът на ДПС Лютви Местан е в Брюксел за срещи с три водещи фигури от европейските либерали – заместник-председателката на Европейската комисия Нели Крус (Холандия), лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт (Белгия) и председателя на партията им в ЕС Греъм Уотсън (Великобритания). Официална цел на посещението обаче не е съобщена.