По думите на Борисов, Делян Добрев е намерил "в кашон" договори от 2008 г. с германската компания RWE (РВЕ) за АЕЦ "Белене", а опозицията явно е смятала, че никой няма да се разрови и да ги покаже.
"2008 г. те са знаели, че всъщност НЕК е във фалит заради 500-те милиона, взети от „Париба”. Възложил съм проверка на министъра (Делян Добрев) за всички, които са мълчали през това време. Те са разчитали, че никой няма да смее да го покаже”, заяви премиерът, цитиран от "Фокус".

„По безспорен начин се доказват няколко лъжи – че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали (РВЕ декларира отказ); че са имали пари, а те не са имали; взимат 250 милиона евро за нещо, което знаят, че няма да стане, да го изпукат и да го изхарчат, и през май месец всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 милиона лева. Миналата година платихме сто милиона лева, а сега имаме още 400 милиона лева изискуеми през май", каза Борисов.

От документа "в кашона" се разбирало, че RWE изразява съмнение, че НЕК е в състояние да плати своята част от договора в размер на 5 милиарда евро. По думите на Борисов, 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE (партньори по проекта към онзи момент - б.р.) са 10 млрд. евро още през 2008 г.  Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1 млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд . лева, пресметна премиерът, цитиран и от БТА.

„За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа?", пита Борисов.

Според договора, инженерингови дейности и поръчване на оборудване следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи.

"Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум”, добави Борисов. По думите му, цитирани и от "Фокус", българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже „да” за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта.

Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро, категоричен е премиерът и добави, че "ние сега събираме 700 милиона лева, за да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 милиарда лева.

Не съм изненадан, че Бойко Борисов постоянно се опитва да пробута истината за лъжа. Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за когото лъжата е ежедневие. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев по повод изявленията на Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Изумително е как така четири години документи стоят в кашони, изтъкна Станишев. Според него на всички е ясно, че ако имаше нещо – дори трохичка – ГЕРБ от това досега планина щяха да направят.

Подобни действия в последния момент (преди референдума), когато нито хората могат нещо да разберат, нито да стигне до тях истината показват – в действие е целият арсенал от манипулации, каза лидерът на БСП. Той подчерта, че ГЕРБ ги е страх, Бойко Борисов лично го е страх от гласа на българите на 27-ми януари.

Лидерът на БСП попита с кого работеха управляващите през 2009 г., ако според лъжите на Бойко Борисов RWE са се оттеглили още през 2008г. "Истината е, че RWE се оттеглиха по време на управлението на Бойко Борисов", категоричен беше Станишев.

За намерените документи изявление направи и Делян Добрев. Според него, RWE категорично се e противопоставяла на доставката на оборудване, докато не бъде осигурено финансиране по проекта АЕЦ "Белене". Освен това RWE не е била съгласна да заплаща аванс по споразумение 5, което се отнася за оборудването с дълъг цикъл на производството.