Страната е на ръба на конституционна криза, след като държавният глава отказа да издаде указ за кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева. Румен Радев отказа да го подпише заради това, че номинираната за служебен премиер реши остави на поста му вътрешния министър Калин Стоянов.

"Няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство и вашият ангажимент по съставяне на такова приключи. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври", заяви Радев.

Преди това двамата проведоха бърз диалог с размяна на реплики пред медиите.

Още след като чу името на вътрешния министър сред останалите в министерския списък, Радев посочи, че това няма да намали политическото напрежение в обществото, затова поиска смяната на кандидата за ръководител на МВР. Държавният глава покани Кожарева да дойде отново в 15 часа следобед с ново предложение на мястото на Стоянов. Радев бе категоричен, че ако Кожарева не предложи друг човек, той няма да подпише указа.

От своя страна Горица Грънчарова - Кожарева заяви, че няма как да си промени убеждението за това си експертно предложение и не може да представи друг човек за вътрешен министър.

"Взела съм убедено решение Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи, а ваше право е да решите", отвърна тя. "Няма как да си променя за няколко часа кой да бъде министър на вътрешните работи", отсече тя.

Кожарева се мотивира, че специално се е срещнала с министър Стоянов и с цялото ръководство на МВР, включително със синдикатите, всички директори на областни дирекции на полицията, с директора на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), на пожарна безопасност и с редица редови полицаи.

Тя добави, че от всички тях е чула едно и също: "Това е човек, който осигурява спокойствие на системата. Това е човек, който е един от нас, а не е парашутист. Това е човек, който е 24/7 с отворен телефон и всеки един от нас може да се свърже с него. Това е човек, който, когато му се постави някакъв проблем, взима бързи и адекватни решения".

В отговор Радев сложи точка на диалога, като отказа да подпише указ и обяви, че Кожарева няма да бъде служебен премиер.

"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си", заяви президентът. Той каза на Кожарева, че с това ангажиментът й като номинирана за премиер приключва. 

Снимка: БТА

Радев уточни, че утре клетва на нов служебен кабинет в НС няма да има, а изборите се пренасрочват за след 20 октомври. Дотогава служебното правителство на Димитър Главчев ще продължи да изпълнява задълженията. 

Президентът обаче даде да се разбере, че очаква парламентът да попълни вакантните места на длъжностите, измежду описаните в Конституцията, за да има законово регламентирания избор от 10 имена. 

"Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на "домовата книга", за да мога аз, от своя страна, пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство", каза президентът Румен Радев.

"От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две - с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство", посочи президентът.

В проектосъстава на служебния кабинет, който беше отхвърлен, Горица Кожарева запази почти всички досегашни министри, като предложи нови имена само за четири министерства - на външните работи, здравеопазването, екологията и транспорта, трима от които досегашни зам.-министри.

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет. Аз съм човек, за когото диалогът, уважението, са много важни в работата, за да бъде постигнат най-добрият резултат за институцията. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основната предпоставка на политическото напрежение", каза в началото Кожарева.

Честата смяна на министри се отразява зле на държавната администрация, посочи тя и така аргументира решението си да запази голяма част от министрите в кабинета, в това число и Калин Стоянов. Но при най-малкото съмнение за нередност служебният премиер обеща да ги смени.

След това тя представи структурата и състава на служебния кабинет. В него трябваше да има двама вицепремиери - това са финансовият и икономическият министър Людмила Петкова и Росен Карадимов. Само едно беше съвсем новото име - на Валери Борисов, предложен за министър на транспорта. Той е бил зам.-министър в същото министерство в правителствата Борисов 1 и 2. Другите трима бяха досегашните замес8тник-министри в съответните министерства. 

На излизане от "Дондуков" 2 Кожарева беше лаконична и заяви пред медиите, че върху нея не е оказвано има политическо влияние

Относно отказа на държавния глава да подпише указа за назначаване на предложеното от нея служебно правителство, тя коментира: "Това е решение на президента".

До безпрецедентната ситуация се стигна, след като президентът номинира зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова -Кожарева за служебен премиер на 8 август с поръчение до 19 август да е готова с предложение на състав на служебен кабинет. Съответно, клетвата на новите министри трябваше да се състои на 20 август и депутатите да прекъснат ваканцията си заради нея.

Кожарева гарантира, че ще е готова в срок и осъществи поредица от срещи с потенциални министри, сред които и досегашни членове на служебния кабинет. Тя провеждаше разговорите в парламента, но направи изключение само МВР, където отиде на място за срещи поотделно с професионалното ръководство, а след това и с политическото.

Вътрешният министър Калин Стоянов и вчера заяви пред медиите, че не е получил покана и не знае дали ще остане в следващия кабинет, след като на поредица от протести полицейските синдикати настояваха той да запази поста си.

От ПП-ДБ обявиха, че това е политически натиск над номинираната за служебен премиер, а лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък обяви, че Кожарева е притискана за министерски назначения от кръга около президента.