Днес България отбелязва 139 години от Съединението. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Денят се отбелязва с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г. По този повод редица политици отправиха своите поздравления за празника, изпълващ с гордост всеки българин. 

"На 6-и септември 1885 г. България показа, че между българите не може да има има изкуствено определена граница! Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз", написа в социалната мрежа служебният премиер Димитър Главчев. "Обединени ще успеем! Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България!", допълни той.

Днес отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, написаха от Министерския съвет в официалната страница на институцията във Фейсбук. Съединението е общобългарско дело, което е сред най-ярките примери за стремежа на нашия народ: България да пребъде - свободна и единна, заявиха още от МС.

"Съединението прави силата". Това написа във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по случай 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

 "Съединението на Княжество България и Източна Румелия - акт, който беше възможен, защото българите повярваха в себе си, без да чакат спасител, и това промени историята ни", написа по повод Деня на Съединението съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков във Фейсбук. "Съдбата на България зависи от нас. Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача", посочи той. По думите му 6 септември 1885 г. е денят, в който българите са взели съдбата в свои ръце.

"Днес отбелязваме 139 години от Съединението на България. Една паметна дата в българската история, която е доказателство за българската борбеност и свободен дух", написа Председателят на ДПС Делян Пеевски. "Нека заедно, като български граждани съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина. Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси. Съединението прави силата! Честит празник!", пише още той.

"Скъпи сънародници! На днешния ден отбелязваме 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение", отбелязва другият ДПС лидер Джевдет Чакъров

"В днешно време човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания и създават разделение и противопоставяне. Съединението е празник, който ни обединява и ни приобщава към европейските ценности. Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност - ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България. Съединението прави силата! Честит празник!", посочва председателят на ДПС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е историк по образование, също поздрави българите за празника 6 септември. "Съединение на Източна Румелия с Княжество България е резултат от силната вяра на нашите предци, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да действат целенасочено. "Вярвам, че както тогава народът ни е имал способността да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал, то и днес можем също да го направим. Стига само да повярваме!", написа той във Фейсбук. "Заедно можем всичко! Да живее България!", пише още Костадинов.

Лидерът на БСП Атанас Зафиров пък заяви: "Денят на Съединението на България е светлата дата, която доказва величието на българския национален идеал. Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия. 

Днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено. Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава! Честит празник! Да живее България!".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отбеляза в профила си във Фейсбук важността на днешния празник, но и разкритикува политиците.

"Днешният ден е толкова важен за съществуването на нашата държава. И наистина, българите преди 139 години са били смели и прозорливи. И заради тяхната смелост и прозорливост, сега живеем в обединена България. Дали го осъзнаваме? Надявам се. Мисля, че голяма част от политическата класа, от сегашната политическа класа, лицемерно поздравяват за празника, но всъщност, въобще не осъзнават това, което пише на българския парламент, а именно "Съединението прави силата". Нито осъзнават това, нито са способни да го направят. Но, пък, може и да греша. Всъщност, дано да греша. Честит празник на всички българи пожелавам искрено от цялото си сърце!, написа лидерът на ИТН.

Кметът на София Васил Терзиев честити празника на Съединението на всички българи. "За мен това е най-истинският от големите ни празници, тъй като показва волята на българите и как можем, когато се обединим, в трудни времена да постигнем невъзможни неща", каза столичният кмет преди да се включи в честванията на Деня на Съединението пред мавзолея на княз Александър Батенберг в София. Според него точно този празник е подсещане за това какво българите трябва да направят в днешно време и как трябва, като една нация и един народ, да се обединяваме около големите и значими национални каузи, и да се загърбват различията, вместо да бъдат постоянна част от ежедневието ни дори, когато става дума за бъдещето на децата ни.

ИЗБРАНО