"Март месец ще има ротация и вицепремиерът ни ще стане премиер. И всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред пълната зала на театър "Иван Димов" в Хасково, където откри кампанията за местния вот в региона. "Проблемът сега е, че нищо не можем да обещаем", каза той и обясни защо: "За съжаление, реалната управленска власт е в министри, назначени от ПП - някои от тях са аматьори. За тези 9 месеца няма да им научите имената, камо ли какво са свършили", каза лидерът на ГЕРБ пред номинираните за кметове, общински съветници и партийния актив.

На сцената до областния координатор на ГЕРБ Делян Добрев бяха и седмината кметове на общини - всички до един ще се борят за нов мандат - Станислав Дечев на Хасково, Иво Димов на Димитровград, свиленградският кмет Анастас Карчев, на Харманли - Мария Киркова, Милена Рангелова за Симеоновград, Диана Овчарова на Ивайловград и на община Любимец - Анастас Анастасов.

"Важното е ПП ГЕРБ в област Хасково отново да има 7 от 7 кметове на общини с № 7 в бюлетината", каза Добрев, като наблегна на помощта от правителствата на ГЕРБ за общините в региона. "Ако не сме ние, ще се случат пълни безобразия в тази държава", заключи Добрев.

"Важно е да се справите добре, защото това дава повече сила, аргументи и увереност и на депутатите, да ви защитават по-добре в парламента", обърна се Борисов към досегашните кметове на ГЕРБ, кандидати за нов мандат, а някои за трети и четвърти. Всички до един му благодариха за направените инвестиции като премиер и обясниха, че работят още по проекти от времето на ГЕРБ и стария програмен период, защото след кабинета "Борисов" няма нито един нов проект. 

Снимка: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

"Кметът трябва всеки ден да показва каква придобивка е направил за хората", напомни им Борисов и пресметна колко жилища са били санирани по програмата в региона от времето, когато управляваше ГЕРБ. "175 санирани блока имат тези кметове", обърна се той към градоначалниците на ГЕРБ в региона, заели местата си на сцената.

"Какво загубихме в тези три години, казвам го с мъка - санирането. Урбанизирахме средата, станаха по-красиви градовете, с нула пари от българите. По-социална политика не е имало. Понеже похарчиха парите, мили ми граждани, повече няма и да има. Защото тези 3 години, да се чегърта ГЕРБ, стената в Министерски съвет се напълни с портрети на премиери, а парите заминаха", обобщи Борисов.

Още снимки тук>>

"Докато аз водех държавата - нула нелегални мигранти. От запалените центрове в Харманли, докато накрая дойдоха премиерите на Великобритания, Унгария да се учат от България. Това повече няма да го има, разбиха го. Това са факти. И този спазъм на българското общество - с много, много външна намеса, с много, много пари срещу нас. Първо унищожиха БСП, СДС, беше на ред ГЕРБ", заяви Борисов.

Не подмина и Плана за възстановяване и устойчивост, изготвен още по времето на кабинета "Борисов".

"Колко правителства не го внасяха, само България не си взе парите, и сега последствията ще си ги изтърпим, и вие ще ги изтърпите. Тогава ми се подиграваха умнокрасивите, защото аз казвах - винаги е добре да има една зимнинка, една мазнинка за тежките времена", върна се назад Борисов и напомни, че тогава фискалният резерв на държавата е бил в размер на едни 16 милиарда.

"Сега нямаме. Парите на държавата в момента са на дъното. И затова умно Асен Василев помоли и ние се съгласихме, да отложим бюджета за след изборите. Защо? Битката сега да вкараме териториалните планове, да вземем авансите и да ги похарчим за пенсии. Нищо няма да има в инфраструктура", констатира лидерът на ГЕРБ.

Снимка: БТА

"Повярвайте ми, аз слушам вопъла на кметовете, на хората, тези години, в които бяхме опозиция, няма случай някой да ме срещне и да не ме запсува", призна той. "Станахме за смях с тая некоалиция, объркахме хората, защото сме в една лодка и гребем заедно. Няма в света такава практика, ние сме пример как некоалиционно да се управлява - мразещи се партии как се събираме на другия ден и гласуваме закони", констатира Борисов. Подчерта, че без ГЕРБ нищо не може да стане в парламента. 

И обясни защо е направил компромиса: "За пет избора държавата похарчи 1 милиард лева. Ако не бях направил този компромис, поредните милиони щяха да бъдат похарчени и щяхме да идем на седми поред. Всеки избор, освен енергията на обществото, струва и по 130 млн. поне на държавата. Служебните правителства не направиха нищо, въпреки че се къпеха в медиен комфорт", отчете лидерът на ГЕРБ.

Снимка: БТА

Борисов отново се върна към управлението на ПП, съжали, че досега магистрала "Хемус" е щяла да бъде довършена и попита: "А помните ли, като ви лъжеха, че ще построят 8 магистрали, 5 моста, 3 тунела? И никой не зададе въпросите - кога ще се проектират, кога ще се финансират, кога ще се построят. За 3 години - нула, точка! Оказа се доказана лъжа, че ГЕРБ крадат по 10 милиарда. Къде са ви в бюджета - сега трябваше да сме на излишък с 30 млрд., а не да броим стотинките на края на годината. Поне в Хасково не връщаме Държавна сигурност, като в други големи градове. Плакатите им сини, вместо да са червени, ярки със звезди...", каза Борисов.

Каквото и да говорят за нас - мигранти нямаше, саниране имаше, стабилност имаше в градовете, където управляваше ГЕРБ", заключи лидерът на партията.

Станислав Дечев, кмет на Хасково

Снимка: ГЕРБ-Хасково, Фейсбук

Борисов добави, че неговото правителство е инвестирало не само в градовете, управлявани от ГЕРБ, но и в Перник, Русе, Благоевград, където не са били на власт. "И в същото време трябва да водим такава кампания... защото цял ден с Кирил Петков сме заедно", отново се върна в реалността в парламента той.

Борисов оправда и с войната общото управление "в една лодка" с ПП-ДБ.

"Но мисля, че по-добро, във време на война, в такъв разделен свят, некоалиционно, не мога да измисля аз. Под някаква форма да се върви напред. Поне се движим в евроатлантическата посока, посоката е вярна, кой с какво ще гребе, ще видим накрая", обобщи той.

Борисов отчете, че все пак през тези няколко месеца са били приети много важни закони.

"Много работа свършихме. Можехме и по-добре, надявам се при ротацията некоалиционната ни култура да се е подобрила и да продължим нататък заедно", каза той и се въздържа от квалификации към партньорите в националната власт и опоненти на местния вот с аргумента: "Защото утре сутринта трябва да си кажем здрасти. Защото от другата страна чакат "Възраждане", ИТН и БСП, искат вот на недоверие".

Кметове на ГЕРБ, кандидати за нов мандат, в 7 общини на област Хасково

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Борисов не пропусна да се пошегува с опозиционната линия на Делян Добрев. "Ние сме заедно /б.р. - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ/. Делян си гласува с Асен Василев", каза лидерът на ГЕРБ и се разсмя, когато Добрев апострофира от място с репликата: "Нали знаеш, че го правя насила".

Самият Добрев, който не гласува за това правителство, си призна пред залата, че "много бързо му кипва чайникът от Промяната", като добави, че за разлика от него, Борисов е търпелив. Борисов пък не изпусна сюжетната нишка с вътрешната опозиционност на Добрев и обяви Хасково за най-опозиционния град на ГЕРБ.

"Г-н Борисов е много мъдър, той намира начин в последните 3-4 месеца да имаме правителство, бюджет. Те са толкова слаби, че управлението на държавата се премести в Народното събрание", каза Добрев за кабинета на ПП. И посочи, че споразумението за въглищните централи, подписано вчера между властта и протестиращите, е станало факт благодарение на партиите, а не на кабинета. И обясни пред залата, че сега държавата няма да затваря принудително централите. "Единственото ми притеснение е дали кабинетът ще го изпълни", усъмни се по повод споразумението Делян Добрев. 

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация